Jaarverslag

Programmaverantwoording

1 | Opgroeien in Epe

Omschrijving programma

Terug naar navigatie - Omschrijving programma

Het programma omvat de onderwerpen onderwijs en jeugd in brede zin, zoals kinderopvang, voor- en vroegschoolse educatie, jongerenwerk en jeugdgezondheidszorg. Ook Jeugdzorg valt onder dit programma.
De voorzieningen gericht op de jeugd maken ook deel uit van het basisaanbod aan voorzieningen waar in programma 2 “Actief in Epe” aandacht aan wordt gegeven. Er bestaat een relatie met de programma’s 3 “Zorg en opvang” (maatschappelijke ondersteuning) en 4 “Leefbaar en veilig” (integrale veiligheid: thema “Jeugd en veiligheid”).

Wat is de stand van zaken

Terug naar navigatie - Wat is de stand van zaken
Verplichte indicatoren vanuit de regelgeving bij dit programma.
Indicator 2020 2021 2022 2023
Verwijzingen Halt 14 4 - -
Het aantal  verwijzingen naar Halt, per 1.000 inwoners in de leeftijd van 12-17 jaar.
Kinderen in uitkeringsgezin 4% 3% 3% -
Het percentage kinderen tot 18 jaar dat in een gezin leeft dat van een bijstandsuitkering moet rondkomen.
Voortijdige schoolverlaters (vo+mbo) 1,6% 1,6% 2,5% -
Het percentage van het totaal aantal leerlingen (12-23 jaar) dat voortijdig, dat wil zeggen zonder startkwalificatie, het onderwijs verlaat.
Absoluut verzuim 1,8 2,5 2,3 -
Het aantal leerplichtigen dat niet staat ingeschreven op een school, per 1.000 inwoners in de leeftijd van 5-18 jaar.
Relatief verzuim 28 17 23 -
Het aantal leerplichtigen dat wel staat ingeschreven op een school, maar ongeoorloofd afwezig is, per 1.000 leerlingen.
Jongeren met jeugdhulp 10,0% 11,8% 10,2% 10,5%
Het percentage jongeren tot 18 jaar met jeugdhulp ten opzicht van alle jongeren tot 18 jaar (tweede helft van het genoemde jaar).
Jongeren met jeugdbescherming 1,1% 1,3% 1,0% 1,0%
Het percentage jongeren tot 18 jaar met een jeugdbeschermingsmaatregel ten opzichte van alle jongeren tot 18 jaar (tweede helft van het genoemde jaar).
Jongeren met jeugdreclassering 0,2% 0,2% 0,2% 0,2%
Het percentage jongeren (12-22 jaar) met een jeugdreclasseringsmaatregel ten opzichte van alle jongeren (12-22 jaar) (tweede helft van het genoemde jaar).
Jongeren met een delict voor de rechter 1% 1% 1% -
Het percentage jongeren (12-21 jaar) dat met een delict voor de rechter is verschenen.
Vanuit de verplichte bron van deze indicator zijn niet bij alle indicatoren recentere data beschikbaar.

Wat hebben we daarvoor gedaan

Terug naar navigatie - Wat hebben we daarvoor gedaan

Onderwijs   Portefeuillehouder: M.B. Heere
Activiteit programmabegroting Uitgevoerd? Toelichting
1. Uitvoeren van de Lokaal Educatieve Jeugd Agenda. Ja De uitvoering van het Lokaal Educatieve Jeugd Agenda is een doorlopend proces en wordt verder vormgegeven vanuit de regiegroep duurzame kindvoorzieningen.
2. Uitgevoerd Onderwijs Achterstanden Beleid (OAB) 2018-2022. Nee Het OAB is uitgevoerd. Het onderwijsachterstanden beleid wordt in 2024 geactualiseerd.
3. Uitwerken Koers Duurzame Kindvoorzieningen. Ja

Dit is een doorlopend proces. Er zijn nieuwe afspraken gemaakt over de samenwerking binnen de kerngroep met onderwijs en kinderopvang en zijn in gezamenlijkheid zes nieuwe projecten benoemd, waaronder BSOplus en NT2 onderwijs. 

4. Uitvoeren integraal huisvestingsplan (IHP) onderwijsvoorzieningen 2023-2026. Ja

Er is uitvoering gegeven aan het IHP door middel van o.a. de laatste fase van de voorbereiding van renovatie RSG, voorbereiding ontwikkeling van een IKC Epe Zuidwest en de voorbereiding van de Bernardusschool. 

Collegeprogramma 2022-2026:    
5. Opstellen van een integraal huisvestingsplan (IHP) onderwijsvoorzieningen. Ja IHP is vastgesteld in februari 2023.

 

Jeugdzorg   Portefeuillehouder: G. van den Berg
Activiteit programmabegroting Uitgevoerd? Toelichting
1. Realiseren van effectieve en doelmatige Jeugdzorg. Ja Er is uitvoering gegeven aan het uitvoeringsprogramma op het gebied van Jeugdzorg, als onderdeel van het integrale beleidsplan sociaal domein. Zo zijn er stappen gezet in de implementatie van De Nieuwe Route binnen het toegangsteam jeugdzorg van het CJG. Regionaal is er gewerkt aan het voorbereiden van de inkoop van essentiële functies (zorg voor de meest kwetsbare kinderen), ombouw naar kleinschalige alternatieven van verblijfvoorzieningen, ontwikkeling van Toekomsttuinen (als onderdeel van de Gelderse Verbeteragenda). Er is lokaal een integraal jeugd-wmo overleg 18-/18+ gerealiseerd. 
2. Realiseren van de Hervormingsagenda jeugdzorg. Ja De Hervormingsagenda is vastgesteld. In 2024 wordt een lokale en regionale startfoto gemaakt en op basis daarvan zal een implementatieplan opgesteld worden. 
Collegeprogramma 2022-2026:  

 

3. Voortzetten preventieve voorzieningen gericht op (jeugd)gezondheid. Ja

Er zijn subsidieafspraken gemaakt voor de uitvoering van jeugdgezondheidszorg met Vérian.  
Er zijn subsidieafspraken gemaakt met Koppel Swoe t.b.v. uitvoeren activiteiten “Jongeren op Gezond Gewicht” (JOGG) Uitvoeren project Kansrijke start.

 

Welzijnswerk jeugd en jongeren   Portefeuillehouder: M.B. Heere / G. van den Berg
Activiteit programmabegroting Uitgevoerd? Toelichting
1. Aanbieden preventieve jeugdvoorzieningen. Ja Er zijn subsidieafspraken gemaakt voor de uitvoering (voor)school(s)maatschappelijk werk met Vérian en voor de uitvoering van jongerenwerk en Steunouder met Koppel Swoe.
Er zijn subsidieafspraken gemaakt met Tactus tbv preventie verslaving onder andere als onderdeel van het integraal preventie aanbod in onderwijs.

 

Wat heeft dat gekost

Terug naar navigatie - Wat heeft dat gekost
Bedragen x € 1.000
Begroting 2023 Begroting 2023 na wijziging Werkelijk 2023 Verschil 2023
Lasten 15.389 15.537 16.402 -865
Baten 634 634 1.260 625
Saldo -14.754 -14.903 -15.142 -240

2 | Actief in Epe

Omschrijving programma

Terug naar navigatie - Omschrijving programma

Het programma omvat de onderwerpen welzijn (o.a. sociaal cultureel werk en vrijwilligersondersteuning), sport en cultuur (waaronder ook kunst en bibliotheekwerk). Daarnaast valt ook het onderwerp accommodaties op de voornoemde terreinen onder dit programma. De voorzieningen gericht op jeugd (0-18 jaar) vallen binnen programma 1 “Opgroeien in Epe”. Dit programma draagt in belangrijke mate bij aan de leefbaarheid in de dorpen en wijken (inzet van voorzieningen, aandacht voor ontmoeting, tegengaan overlast en criminaliteit, kwaliteit van de woonomgeving). Er bestaat een relatie hierbij met de programma’s 3 “Zorg en opvang” (maatschappelijke ondersteuning), 4 “Leefbaar en veilig” (veilige leefomgeving) en 6 “Epe op orde” (openbare ruimte).

Wat is de stand van zaken

Terug naar navigatie - Wat is de stand van zaken
Verplichte indicatoren vanuit de regelgeving bij dit programma.
Indicator 2016 2020 2022
Niet-wekelijkse sporters 47,6% 51,1% 48,3%
Het percentage inwoners dat niet wekelijks sport ten opzichte van het totaal aantal inwoners.
Vanuit de verplichte bron van deze indicator zijn niet bij alle indicatoren recentere data beschikbaar.

Wat willen we bereiken

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken

Strategische doelen:

  1. Het vergroten van maatschappelijke participatie van inwoners.
  2. Realiseren van een evenwichtig over de kernen gespreide sociale infrastructuur met activiteiten, voorzieningen en accommodaties.

 

Wat hebben we daarvoor gedaan

Terug naar navigatie - Wat hebben we daarvoor gedaan

Welzijn   Portefeuillehouder: G. van den Berg
Activiteit programmabegroting Uitgevoerd? Toelichting
1. Realiseren aanbod welzijnsactiviteiten.  Ja Er zijn nieuwe werkafspraken gemaakt met diverse aanbieders die diensten leveren in het voorliggend veld. De pilot Steuntje in de rug is structureel gemaakt. Er is nieuw aanbod gerealiseerd voor inwoners met een psychosociale kwetsbaarheid. 
Collegeprogramma 2022-2026:    
2. Invoeren vernieuwd helder en transparant subsidiebeleid. Ja November 2022 heeft de gemeenteraad ingestemd met het nieuwe subsidiebeleid. De verstrekking van de subsidies voor 2024 zijn conform dit nieuwe beleid verlopen. 
3. Opstellen van een beleidsvisie voor toekomstbestendige accommodaties, inclusief onderwijshuisvesting.  Ja In februari 2023 heeft de gemeenteraad de Visie op Toekomstbestendige Maatschappelijke Accommodaties en het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs (IHP) vastgesteld.
4. De beleidsvisie voor toekomstbestendige accommodaties per gebied uitwerken in uitvoeringsplannen. Ja Samen met de betrokken verenigingen / stichtingen is in 2023 een start gemaakt met het uitwerken van de visie voor sportpark de Wachtelenberg (Epe) en de Wieken (Vaassen), waarmee we in 2024 verder gaan. Vanwege de behoefte in de samenleving om nu tot concrete plannen te komen werken we op verschillende locaties gezamenlijk aan uitvoeringsplannen, in plaats van toe te werken naar één groot plan voor de hele gemeente.

 

Sport en cultuur   Portefeuillehouders:
G. van den Berg / M.B. Heere
Activiteit programmabegroting Uitgevoerd? Toelichting
1. Realiseren van aanbod sport en cultuur. Ja Er is een breed aanbod aan sport en cultuur in Epe. Via subsidies wordt er gezorgd voor een levendig cultuurlandschap en via de SPUK-middelen hebben we ingezet op de verbinding tussen cultuur en welzijn.
2. Uitvoeren beleid sport, kunst en cultuur. Ja Het kunst en cultuurbeleid is uitgevoerd. Zo heeft het Cultuurplein samen met scholen gezorgd voor toegankelijke cultuureducatie en cultuuractiviteiten. Via het Cultuur en Erfgoedpact zijn er streektaalprojecten opgestart en is er een Epenaar verkozen tot de dichter van de Noord-Veluwe. En zijn de eerste regionale kenniscarrousels gehouden ter ondersteuning van de cultuurverenigingen en vrijwilligers.
3. Inzet van buurtsportcoaches en cultuurmakelaar. Ja

De Cultuurmakelaar faciliteert scholen in het opzetten en uitvoeren van cultuureducatie. Ondanks dat er een wisseling is geweest in bezetting zijn veel scholen weer op weg geholpen in hun aanbod van cultuureducatie. Via een gemeentelijke stagiaire is er ook een evaluatie gehouden van Meer Muziek in de Klas welke een vervolg gaat krijgen wanneer de cultuurmakelaar en de gemeente verder gaan kijken naar het Cultuureducatie Convenant in 2024. De Cultuurcoach heeft ook meer uren gekregen als community programmeur vanuit het Cultuur en Erfgoedpact met als opdracht om een Cultuur Platform op te richten. De cultuurcoach is met een verkenning hiervoor van start gegaan.

De buurtsportcoaches dragen bij aan het aanmoedigen van een gezonde en actieve leefstijl. Uit het jaarplan van de buurtsportcoaches is onder andere uitgevoerd: Pietengym in Epe, Vaassen en Oene waar mogelijk in samenwerking met lokale gymverenigingen, vakantieactiviteiten, ZitFit activiteiten voor ouderen, organiseren van GLI activiteiten om een gezonde leefstijl voor volwassenen te ontwikkelen, coördineren van het sportakkoord en het maandelijks schrijven van nieuwsbrieven om inwoners op de hoogte te houden van de beweegactiviteiten uitgevoerd door de Buurtsportcoaches.

Collegeprogramma 2022-2026:    
4. Bevorderen van spelen, sporten en bewegen in de openbare ruimte. Ja In 2023 is een projectopdracht opgesteld. In 2024 wordt het speelruimtebeleid opgesteld, zoals was opgenomen in de begroting.

 

Wat heeft dat gekost

Terug naar navigatie - Wat heeft dat gekost
Bedragen x € 1.000
Begroting 2023 Begroting 2023 na wijziging Werkelijk 2023 Verschil 2023
Lasten 4.493 4.460 5.008 -548
Baten 506 506 1.045 539
Saldo -3.987 -3.954 -3.964 -10

3 | Zorg en opvang

Omschrijving programma

Terug naar navigatie - Omschrijving programma

Het programma omvat de onderwerpen maatschappelijke ondersteuning (vanuit de Wmo), gezondheid, maatschappelijke opvang, basismobiliteit, algemeen maatschappelijk werk en integratie/inburgering van nieuwkomers.
Het programma richt zich met name op groepen inwoners uit de samenleving die kwetsbaar zijn. Kernbegrippen zijn daarbij bevorderen zelfredzaamheid en participatie. Er bestaat een relatie met de programma’s 1 “opvoeden en opgroeien” (jeugdgezondheidszorg), 2 “Actief in Epe” (welzijnsvoorzieningen), 4 “Leefbaar en veilig” (leefbaarheid) en 10 “Weer aan het werk” (bevordering arbeidsparticipatie).

Wat is de stand van zaken

Terug naar navigatie - Wat is de stand van zaken
Verplichte indicatoren vanuit de regelgeving bij dit programma.
Indicator 2019 2020 2021 2022
Wmo-cliënten met een maatwerk-arrangement per 10.000 inwoners. 480 570 530 540
Een maatwerkarrangement  is een vorm van specialistische ondersteuning binnen het kader van de Wmo.
Vanuit de verplichte bron van deze indicator zijn niet bij alle indicatoren recentere data beschikbaar.

Wat hebben we daarvoor gedaan

Terug naar navigatie - Wat hebben we daarvoor gedaan

Maatschappelijke Zorg   Portefeuillehouders: G. van den Berg 
Activiteit programmabegroting Uitgevoerd? Toelichting
 1. Realiseren van effectieve en doelmatige zorg vanuit de Wmo. Ja Het inkoopproces ten behoeve van de transformatie van beschermd wonen naar beschermd thuis iis inmiddels in afrondende fase. Er is  gestart met de voorbereiding van een (regionale) aanbesteding voor hulpmiddelen en trapliften. De gemeente Epe heeft sinds 2023 een nieuw doorlopend cliëntervaringsonderzoek Wmo en Jeugdwet (gedurende proces van aanvraag ondersteuning t/m beëindiging van de zorg/ondersteuning).
 2. Aanbieden vervoersysteem basismobiliteit (PlusOV). Nee

In zijn algemeenheid is de kwaliteit van het vervoer goed, is PlusOV goed bereikbaar en worden klachten binnen de termijnen afgehandeld. Als gevolg van een tekort aan chauffeurs bij de vervoerders (landelijk arbeidsmarktprobleem) staat de beschikbaarheid van chauffeurs echter wel onder druk. Samen met PlusOV en de vervoerders zijn en worden diverse acties ondernomen om dit beheersbaar te houden. Als gevolg van de noodzakelijke inzet voor deze acties is de evaluatie van het plan van aanpak basismobiliteit doorgeschoven naar 2024.

 3. Realiseren aanbod voorliggende voorzieningen zorg en gezondheid. Ja De bestaande werkafspraken met ketenpartners zijn verlengd (Maatschappelijk werk, onafhankelijke clïentondersteuning) en waar nodig uitgebreid (Welzijn op Recept, Helpende Hand). Er is een start gemaakt met de doorontwikkeling van de Buurtpunten, nader onderzoek en verdere uitwerking volgt in 2024.
 4. Aanbieden dienstverlening statushouders. Ja Er zijn afspraken gemaakt met gemeente Apeldoorn, Vluchtelingenwerk, Koppel-Swoe en Lucrato. Daarnaast is gewerkt aan goede samenwerking tussen alle betrokken partijen in de uitvoering gericht op het realiseren van inburgering, huisvesting, participatie en zelfredzaamheid van statushouders.
 5. Integraal werken aan zorg & veiligheid. Ja Het multidisciplinaire straatgroepenteam is doorontwikkeld naar het jeugdpreventieteam, waarin nu wordt gewerkt met de AVE systematiek. In verschillende samenstellingen wordt met (zorg)partners structureel gewerkt aan het signaleren van mogelijke onveilige situaties waarop actie wordt ondernomen. Dit gebeurt onder andere tijdens triages, sociaal team en jeugdpreventieteam.
Collegeprogramma 2022-2026:
 6. Realiseren van goede, toegankelijke, doeltreffende en vindbare zorg en ondersteuning. Ja Het beleidsplan is vastgesteld door de gemeenteraad. Het uitvoeringsprogramma is uitgevoerd en de gemeenteraad is hierover geïnformeerd. 
7. Voortzetten preventieve voorzieningen gericht op (jeugd)gezondheid. Ja Er is uitvoering gegeven aan het Lokaal Preventieakkoord, o.a. de Taalkeuken Epe, activiteiten van het Vlinderhuis rondom bewustwording over roken. Daarnaast is er een start gemaakt met de uitvoering van het Gezond en Actief Leven Akkoord.
8. Opstellen van een inclusieagenda.  Ja

Er is een start gemaakt met het opstellen van de Inclusie- en Diversiteitsagenda.

 

Wat heeft dat gekost

Terug naar navigatie - Wat heeft dat gekost
Bedragen x € 1.000
Begroting 2023 Begroting 2023 na wijziging Werkelijk 2023 Verschil 2023
Lasten 13.055 13.485 14.621 -1.137
Baten 628 628 7.680 7.051
Saldo -12.427 -12.856 -6.941 5.914

4 | Leefbaar en veilig

Omschrijving programma

Terug naar navigatie - Omschrijving programma

Het programma omvat de onderwerpen brandweer, politie, criminaliteit en overlast, crisisbeheersing/ rampenbestrijding, leefbare en veilige leefomgeving. Het programma geeft invulling aan de brede begrippen van leefbaar en veiligheid. Het onderwerp integrale veiligheid valt ook onder dit programma. Er bestaat een relatie met de programma’s 1 “Opgroeien in Epe”, 2 “Actief in Epe”, 3 “Zorg en Opvang” en 6 “Epe op orde”. Verder is er een relatie met programma 8 “Toezicht en handhaving”. Binnen dit programma vindt de uitvoering plaats van de diverse leefbaarheids- en veiligheidsaspecten.

Wat is de stand van zaken

Terug naar navigatie - Wat is de stand van zaken
Verplichte indicatoren vanuit de regelgeving bij dit programma.
Indicator 2019 2020 2021 2022
Winkeldiefstal 0,8 0,8 0,8 1,2
Het aantal winkeldiefstallen per 1.000 inwoners.
Geweldsmisdrijven 2,6 2,7 2,6 2,9
Het aantal geweldsmisdrijven per 1.000 inwoners.
Diefstal uit woningen 1,8 1,7 1,1 1,1
Het aantal diefstallen uit woningen per 1.000 inwoners.
Vernieling en beschadiging 3,2 5,0 4,1 4,5
Het aantal vernielingen en beschadigingen per 1.000 inwoners.
Vanuit de verplichte bron van deze indicator zijn niet bij alle indicatoren recentere data beschikbaar.

Wat willen we bereiken

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken

Strategische doelen:

  1. Bevorderen van een leefbare en veilige woon- en leefomgeving.
  2. Bevorderen van bijdragen van bewoners aan de leefbaarheid in de kernen en wijken.
  3. Bevorderen van een goede, geoefende organisatie die snel en adequaat kan optreden bij een calamiteit of ramp

 

Wat hebben we daarvoor gedaan

Terug naar navigatie - Wat hebben we daarvoor gedaan

Veiligheid   Portefeuillehouder: T.C.M. Horn
Activiteit programmabegroting Uitgevoerd? Toelichting
1. Bevorderen kwaliteit basisbrandweerzorg. Nee Er loopt een locatieonderzoek voor een nieuwe kazerne in Oene. Een gebiedsgerichte aanpak natuurbrandbeheersing is voorbereid. 
2. Uitvoeren integraal veiligheidsbeleid. Ja Het integraal veiligheidsbeleid is uitgevoerd via het uitvoeringsprogramma 2023. Zo zijn er brieven verstuurd na woninginbraken om bewoners te stimuleren preventief aan de slag te gaan, zijn whats-app buurtpreventie initiatieven ondersteund, zijn er integrale controles ondermijning uitgevoerd, is er een mobiel lab van de politie ingezet om cyber criminaliteit tegen te gaan onder senioren.
3. Verbeteren crisisbeheersing en rampenbestrijding. Ja Medewerkers zijn digitaal en fysiek opgeleid en getraind. Het protocol maatschappelijke onrust is uitgewerkt.
4. Uitvoeren lokaal plan van aanpak ondermijning. Ja Er zijn bewustwordingssessies georganiseerd voor collega's. Er is gewerkt aan het Bibob- en Damoclesbeleid. De APV is nog meer ondermijningsproof gemaakt. We doen mee aan het project Veilig buitengebied en de signaleringstafel ondermijning is doorontwikkeld.

 

Leefbaarheid   Portefeuillehouder: G. van den Berg
Activiteit programmabegroting Uitgevoerd? Toelichting
Collegeprogramma 2022-2026:
1. Gebiedsgericht werken als werkwijze verder uitwerken. Ja De verdere uitwerking van gebiedsgericht werken, nu inwonersgericht werken genoemd, is in uitvoering. De Goed voor Elkaar subsidieregeling voor inwonerinitiatieven is verlengd. Er is gestart met het werken met een initiatievenmakelaar om inwonerinitiatieven beter te faciliteren.

 

Wat heeft dat gekost

Terug naar navigatie - Wat heeft dat gekost
Bedragen x € 1.000
Begroting 2023 Begroting 2023 na wijziging Werkelijk 2023 Verschil 2023
Lasten 2.686 2.877 2.933 -56
Baten 12 12 - -12
Saldo -2.674 -2.865 -2.933 -68

5 | Ruimte en Wonen

Omschrijving programma

Terug naar navigatie - Omschrijving programma

Het programma omvat de onderwerpen ruimtelijke ordening, grond- en woningexploitatie, bouw- en woningtoezicht en volkshuisvesting. Het onderdeel bouw- en woningtoezicht heeft een uitvoerend karakter. De activiteiten voor woningexploitatie zijn beperkt.

Wat is de stand van zaken

Terug naar navigatie - Wat is de stand van zaken
Verplichte indicatoren vanuit de regelgeving bij dit programma.
Indicator 2019 2020 2021 2022
Nieuwbouwwoningen 18,4 4,9 5,2 1,6
Het aantal nieuwbouwwoningen, per 1.000 woningen.
Vanuit de verplichte bron van deze indicator zijn niet bij alle indicatoren recentere data beschikbaar.

Wat willen we bereiken

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken

Strategische doelen:

  1. Bevorderen van de ruimtelijke kwaliteit om een goed woon-, werk- en leefklimaat te ondersteunen.
  2. Bevorderen van een diversiteit aan woonaanbod om de leefbaarheid in de dorpen op peil te houden voor jong en oud.
  3. Behouden van het in de gemeente aanwezige cultuur- en natuurhistorisch erfgoed. 
  4. Beheerste en duurzame ontwikkeling van het buitengebied.

 

Wat hebben we daarvoor gedaan

Terug naar navigatie - Wat hebben we daarvoor gedaan

Ruimtelijke ontwikkeling   Portefeuillehouder: M. Kerkmans
Activiteit programmabegroting Uitgevoerd? Toelichting
 1. Ontwikkeling woningbouwplannen conform Omgevingsvisie gemeente Epe (uitbreidingslocaties).  Ja
  • Ontwerp bestemmingsplan Griseeweg is in 2023 opgesteld en ter inzage gelegd. 
  • Ontwerp bestemmingsplan Kloosterhof Oene is ter inzage gelegd. 
  • Voor 't Slath is de wijziging van het omgevingsplan in voorbereiding. Een nieuwe bouwclaimovereenkomst is in voorbereiding. De plannen zijn verder uitgewerkt en onderzocht.
  • Voor Zuukerenk is een startnotitie vastgesteld en is de intentieovereenkomst getekend. Daarnaast is een eerste participatieavond gehouden waar een analyse van de locatie is getoond. Er wordt gewerkt aan een visiedocument voor de gebiedsontwikkeling.
  • Voor Kerkenland heeft er een eerste participatieavond plaatsgevonden, waarbij een analyse van het gebied is getoond. Daarnaast is er een Plan van Aanpak vastgesteld en is de intentieovereenkomst en gebiedsvisie in voorbereiding.
 2. Ontwikkeling woningbouwplannen conform de Woonagenda (transformatie en inbreiding). Ja

Bestemmingsplannen onherroepelijk in 2023:

  • Bestemmingsplan De Wetstraat 25 Vaassen. 
  • Bestemmingsplan 't Waeghuys Epe.
  • Bestemmingsplan Landgoed Kolthoven Epe .

Ontwerp bestemmingsplannen ter inzage 2023:

  • Ontwerp bestemmingsplan Kanaalweg 30-30a Epe.
  • Ontwerp bestemmingsplan Duisterestraat 1 Epe.
  • Ontwerp bestemmingsplan Stationsstraat 10-12 Epe.
  • Ontwerp bestemmingsplan Hoofdstraat 212.  
  • Ontwerp bestemmingsplan Klimopstraat-Drossenkampplein. 
  • Ontwerp bestemmingsplan De Enk (Enkweg 10-12 Epe). 
  • Ontwerp bestemmingsplan Smutsstraat in Vaassen.
  • Gruttershof Epe: Ontwerp omgevingsvergunning, inclusief ontwerp vvgb, heeft ter inzage gelegen.
 3. Implementatie Omgevingswet. Ja Alle noodzakelijke wijzigingen zijn doorgevoerd om te kunnen werken onder de Omgevingswet. 
 4. Realiseren bedrijventerrein Eekterveld IV. Ja Het ontwerp bestemmingsplan Eekterveld IV is in 2023 opgesteld en ter inzage gelegd. 
Collegeprogramma 2022-2026:
 5. Ontwikkelen van een plan voor de herinrichting van het centrum van het dorp Epe. Nee In de voorbereiding is met stakeholders gesproken.
 6. Uitvoeren van fase 2 en 3 uit van de herinrichting van het centrum van het dorp Vaassen. Nee Het plan voor fase 2 is opgesteld en uitvoering is gestart. Voorbereiding fase 3 is in uitvoering en het ontwerp bestemmingsplan is ter inzage gelegd.
 7. Met ingang van de wettelijke invoeringsdatum kunnen werken onder en met de Omgevingswet. Ja Alle noodzakelijke wijzigingen zijn doorgevoerd om te kunnen werken onder de Omgevingswet.

 

Wonen   Portefeuillehouder: M. Kerkmans
Activiteit programmabegroting Uitgevoerd? Toelichting
Collegeprogramma 2022-2026:    
1. Actualiseren van de Woonagenda.  Nee Concept woonagenda is in december 2023 door college ter consultatie aan de raad aangeboden.
2. Realiseren van betaalbare woningen in zowel de huur- als de koopsector.  Ja Continu proces bij alle woningbouwlocaties en initiatieven om dit in de gaten te houden conform gemaakte afspraken in woondeal en conform ons prijsklassenbeleid. Er zijn 91 woningen opgeleverd in 2023 waarvan 48% sociale huurwoningen en in totaal 62% betaalbaar. 
3. Mogelijkheden zoeken voor (tijdelijke) huisvesting van Oekraïense vluchtelingen, statushouders en overige doelgroepen. Ja Alle mogelijke locaties die zijn aangedragen worden sinds het najaar langs een aantal criteria gelegd. Dit blijven we continu doen bij nieuwe potentiële locaties. Deze worden dan afgehandeld (GO/NO GO) in de stuurgroep Vluchtelingen. 

 

Ruimte overig   Portefeuillehouders: M. Kerkmans / G. van den Berg
Activiteit programmabegroting Uitgevoerd? Toelichting
1. Actualiseren cultuurhistorisch beleidskader. Nee Ontwerp beleidsplan is ter inzage gelegd.
2. Aanpassen gemeentelijk pand de Ossenstal. Nee Over eigendomsvorm lopen de onderhandelingen nog.
Collegeprogramma 2022-2026:    
3. Gebiedsgericht uitwerken van de omgevingsvisie. Nee Proces is ambtelijk gestart om plan van aanpak op te stellen. Besloten is om de uitwerking van de omgevingsvisie via omgevingsprogramma's uit te voeren.
4. Actualiseren nota grondbeleid. Nee Concept nota grondbeleid is opgesteld.
5. Een uitvoeringsprogramma opstellen om de biodiversiteit en het landschap in het landelijk gebied en onze dorpen te versterken. Nee Het opstellen van het uitvoeringsprogramma is nog niet gestart door noodzakelijk prioritering in werkzaamheden als gevolg van de beschikbare capaciteit. 

 

Wat heeft dat gekost

Terug naar navigatie - Wat heeft dat gekost
Bedragen x € 1.000
Begroting 2023 Begroting 2023 na wijziging Werkelijk 2023 Verschil 2023
Lasten 6.077 6.499 4.800 1.700
Baten 5.155 5.113 3.562 -1.551
Saldo -922 -1.387 -1.238 149

6 | Epe op orde

Omschrijving programma

Terug naar navigatie - Omschrijving programma

Het programma omvat de onderwerpen betreffende het beheer en onderhoud van dat deel van de openbare ruimte dat kan worden beschreven als de bovengrondse infrastructuur en toebehoren. Het gaat dan om de zorg dat de wegen en pleinen, woonstraten en -erven hun functie adequaat kunnen blijven vervullen.

Wat willen we bereiken

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken

Strategische doelen:

  1. Bevorderen van een leefomgeving (openbare ruimte) die schoon en heel is.
  2. Bevorderen van een duurzaam toegankelijk en aantrekkelijk openbaar gebied.
  3. Bevorderen van een duurzame, veilige en gezonde mobiliteit.

 

Wat hebben we daarvoor gedaan

Terug naar navigatie - Wat hebben we daarvoor gedaan

Verkeer en vervoer   Portefeuillehouder: M. Kerkmans
Activiteit programmabegroting Uitgevoerd? Toelichting
1. Uitvoeren van wegenbeleidsplan. Ja Uitvoeren onderhoud wegen om deze in stand te houden op het vastgesteld niveau.
2. Uitvoeren van beleidsplan civiele kunstwerken (bruggen). Ja Beleidsplan civiele kunstwerken 2023-2027 is vastgesteld. 
In 2023 is de brug in de Deventerstraat vervangen.
 3. 3.    Aanleg van een regionale route vanaf Apeldoorn naar Epe (F50). Nee Er is gewerkt aan de voorbereidingen voor een Voorlopig Ontwerp.
Collegeprogramma 2022-2026:
4. Uitvoeren gemeentelijk mobiliteitsplan. Ja Uitvoeringsprogramma met prioritering en fasering van maatregelen is vastgesteld. Het fietspad Vemderbroek is aangelegd. De herinrichting deel Krugerstraat en van Riebeeckstraat (rioleringsproject) is uitgevoerd.
Verder zijn kleinschalige verkeersmaatregelen getroffen.
5. Opzetten “Mobiliteitsfonds” voor financiering van de gewenste maatregelen uit het Mobiliteitsplan. Ja Dit is gerealiseerd. En er zijn middelen toegevoegd aan het fonds.  

 

Beheer openbare ruimte   Portefeuillehouder: A.H.M. van Loon
Activiteit programmabegroting Uitgevoerd? Toelichting
1. Onderhoud Openbare Ruimte. Ja Het regulier onderhoud is uitgevoerd conform planning en afspraken over kwaliteitsniveau's.
2. Actualiseren bomenbeleidsplan. Nee Het opstellen van het bomenbeleidsplan is gestart. Besluitvorming vindt plaats in 2024.
3. Actualiseren beleidsplan begraafplaatsen. Nee Het opstellen van het beleidsplan is gestart. Besluitvorming vindt plaats in 2024.
4. Realiseren gebiedsdekkende routes knooppuntensysteem Ja Het project wandelnetwerk met  bewegwijzering volgens Veluwestandaard is in voorbereiding. Ook de invoering van een Veluwevignet (betaald gebruik voor bv. Ruiternetwerk) is in voorbereiding. 
5. Realiseren van maatregelen in de openbare ruimte die inspelen op de gevolgen van klimaatverandering. Ja Op een aantal plaatsen in de wijk Vegtelarij Epe zijn waterbergende maatregelen getroffen.
Collegeprogramma 2018-2022:
6. Opstellen integraal beleidsplan voor het beheer en onderhoud van de openbare ruimte. Nee Het opstellen van het beleidsplan is gestart. Besluitvorming vindt plaats in 2024. 
7. Uitvoeren haalbaarheidsonderzoek naar mogelijkheden bovengronds brengen van de Dorpsbeek in dorpskern Epe. Nee De voorbereiding, samen met Waterschap en Bekenstichting, is gestart. 

 

Wat heeft dat gekost

Terug naar navigatie - Wat heeft dat gekost
Bedragen x € 1.000
Begroting 2023 Begroting 2023 na wijziging Werkelijk 2023 Verschil 2023
Lasten 7.824 7.821 7.676 145
Baten 1.263 1.263 1.442 179
Saldo -6.561 -6.558 -6.234 324

7 | Duurzaamheid

Omschrijving programma

Terug naar navigatie - Omschrijving programma

Het programma omvat de zorg voor het milieu. De belangrijkste onderwerpen uit het programma zijn de energie en warmte transitie, milieu, afvalverwijdering en de afvoer van (overtollig) regenwater en afvalwater.

Wat is de stand van zaken

Terug naar navigatie - Wat is de stand van zaken

 

Verplichte indicatoren vanuit de regelgeving bij dit programma.
Indicator 2019 2020 2021 2022
Huishoudelijk restafval 170 156 86 79
De hoeveelheid restafval per inwoner per jaar (kg).
Hernieuwbare elektriciteit 5,6% 8,1% 12,3% -
Hernieuwbare elektriciteit is elektriciteit die is opgewekt uit wind, waterkracht, zon of biomassa.
Vanuit de verplichte bron van deze indicator zijn niet bij alle indicatoren recentere data beschikbaar.

Wat willen we bereiken

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken

Strategische doelen:

  1. Bevorderen van een duurzame en gezonde ontwikkeling van de leefomgeving voor nu en toekomstige generaties.
  2. Bereiken van een CO2 neutrale en aardgasvrije gemeente.

 

Wat hebben we daarvoor gedaan

Terug naar navigatie - Wat hebben we daarvoor gedaan

Milieu algemeen   Portefeuillehouder: A.H.M. van Loon/M.B. Heere
Activiteit programmabegroting Uitgevoerd? Toelichting
1. Uitwerken Gemeentelijk Watertakenplan. Ja Het reguliere onderhoud en beheer heeft plaatsgevonden volgens het uitvoeringsprogramma. Diverse projecten voor vervanging van riolering en het aanleggen van bergings- en infiltratie gebieden zijn in voorbereiding en uitvoering. 
2. Werken aan een klimaatadaptieve en natuurinclusieve gemeente. Nee Voor het klimaatadaptatiebeleid is een startnotitie vastgesteld. Opstellen plan vindt plaats in 2024.
3. Uitwerken van het uitvoeringsprogramma Energie en Warmte. Nee Het ontwerp uitvoeringsprogramma is opgesteld. De besluitvorming vindt plaats in 2024. 
4. Opstellen uitwerkingskader zon- en windenergie gericht op het stimuleren van zonneweides, windmolens en versnelling zon op dak.  Nee Uitwerkingskader zon en wind is nagenoeg gereed. Vaststelling is uitgesteld n.a.v. berichtgeving provincie en rijk m.b.t. het niet toestaan van zon op waardevolle landbouwgronden. Een regionale lijn hoe hier mee om te gaan is bijna gereed.  
5. Opstellen plan van aanpak Wijkuitvoeringsplan voor aardgasvrije wijken. Ja Het plan van aanpak is opgesteld en de raad is hierover  geconsulteerd. 
6. Opstellen Regionale Energie Strategie 2.0 (RES 2.0). Ja De voortgangsrapportage RES 1.0 is vastgesteld en aangeboden aan het Rijk. De RES 2.0 is in voorbereiding.
Collegeprogramma 2022-2026:    
7. Opstellen van het uitvoeringsprogramma Energie en Warmte. Ja Het ontwerp uitvoeringsprogramma is opgesteld. De besluitvorming vindt plaats in 2024.
8. Uitvoeren van het Regionaal Adaptatieplan (RAP) om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen. Nee Deels uitgevoerd (in samenwerking met regio). De gemeentelijke adaptatiestrategie is in voorbereiding. Zie  nummer 2.

 

Grondstoffeninzameling en verwerking   Portefeuillehouder: A.H.M. van Loon
Activiteit programmabegroting Uitgevoerd? Toelichting
1. Realiseren grondstoffeninzameling en -verwerking. Ja Werkzaamheden zijn uitgevoerd conform afspraken in beleid en dienstverleningsovereenkomst (DVO) met Circulus.
2. Implementeren van werkwijze inzamelen van grondstoffen. Nee De evaluatie van afval- en grondstoffeninzameling 2021 en 2022 is afgerond. Het opstellen van het plan van aanpak voor de wijziging inzameling papier/glas/best-tas loopt. 
De eerste fase van het onderzoek naar de haalbaarheid van het circulair ambachtscentrum is gestart.

 

Wat heeft dat gekost

Terug naar navigatie - Wat heeft dat gekost
Bedragen x € 1.000
Begroting 2023 Begroting 2023 na wijziging Werkelijk 2023 Verschil 2023
Lasten 8.113 8.344 8.301 43
Baten 7.866 8.213 7.959 -254
Saldo -247 -131 -342 -211

8 | Toezicht en handhaving

Omschrijving programma

Terug naar navigatie - Omschrijving programma

Het programma omvat de onderwerpen vergunningverlening, controle op uitvoering en handhaving van wet- en regelgeving en de algemene plaatselijke verordening. Er bestaat een relatie met programma 4 “Leefbaar en veilig”.

 

Wat hebben we daarvoor gedaan

Terug naar navigatie - Wat hebben we daarvoor gedaan

Vergunningverlening/handhaving   Portefeuillehouder: A.H.M. van Loon
Activiteit programmabegroting Uitgevoerd? Toelichting
1. Uitwerken handhavingskader Ja Handhavingsuitvoeringsprogramma 2024 (HUP) is voorbereid.

 

Wat heeft dat gekost

Terug naar navigatie - Wat heeft dat gekost
Bedragen x € 1.000
Begroting 2023 Begroting 2023 na wijziging Werkelijk 2023 Verschil 2023
Lasten 551 622 1.148 -526
Baten 80 80 155 75
Saldo -472 -543 -993 -451

9 | Bedrijvigheid

Omschrijving programma

Terug naar navigatie - Omschrijving programma

Het programma omvat de onderwerpen lokale economie (waaronder werkgelegenheid, bedrijfsterreinen), agrarische aangelegenheden, recreatie en toerisme. De gemeentelijke rol is voorwaardenscheppend (vestigingsmogelijkheden voor bedrijven, goede ontsluiting en bereikbaarheid, goed beheer van de openbare ruimte) en faciliterend (informatievoorziening, dienstverlening). Er bestaat een relatie met programma 5 “Ruimte en wonen” (economische aspecten in planontwikkeling en bestemmingsplannen).

Wat is de stand van zaken

Terug naar navigatie - Wat is de stand van zaken
Verplichte indicatoren vanuit de regelgeving bij dit programma.
Indicator 2019 2020 2021 2022
Banen 673,2 678,7 697,6 712,3
Het aantal banen, per 1.000 inwoners in de leeftijd van 15-64 jaar.
Vestigingen 144,4 149,8 155,2 163,5
Het aantal vestigingen van bedrijven, per 1.000 inwoners in de leeftijd van 15-64 jaar.
Netto arbeidsparticipatie 67% 67% 70% 73%
Het percentage van de werkzame beroepsbevolking ten opzichte van de potentiële beroepsbevolking.
Functiemenging 48,4 48,1 48,5 48,7
De functiemengingsindex (FMI) weerspiegelt de verhouding tussen banen en woningen.
Vanuit de verplichte bron van deze indicator zijn niet bij alle indicatoren recentere data beschikbaar.

Wat hebben we daarvoor gedaan

Terug naar navigatie - Wat hebben we daarvoor gedaan

Recreatie en toerisme   Portefeuillehouder: M.B. Heere
Activiteit programmabegroting Uitgevoerd? Toelichting
1. Inzetten stimuleringsbudget recreatie en toerisme. Ja Stimuleringsbudget is ingezet. 
2. Uitwerken toeristisch profiel. Ja Het jaarplan mbt het toeristisch profiel is uitgewerkt. 
3. Faciliteren en stimuleren van organisaties en bedrijven in de uitvoering van het regionale programma Veluwe-op-1. Ja Er is een plan opgesteld voor de realisatie van ontvangstlocatie voor recreatie en toerisme in Vaassen (Cannenburgh)
Jaarprogramma 2023 van het bestuursakkoord is uitgevoerd.
Plan van aanpak Vitale vakantieparken is opgesteld en in uitvoering. 

 

Lokale/regionale economie   Portefeuillehouder: M.B. Heere
Activiteit programmabegroting Uitgevoerd? Toelichting
 
1. Uitvoering van het actieprogramma economische visie. Ja Actieprogramma is grotendeels uitgevoerd. Actualisatie economische visie is in voorbereiding.
2. Ondersteuning leveren aan de uitvoering van het actieprogramma van ondernemers gericht op vitale dorpscentra. Ja

Dit is een continu proces. Eén van de acties is het ‘verlengen van de verblijfsduur in het centrum'. Daarnaast is er door de centrummanager ingezet op het opzetten van een BIZ (bedrijfsinvesteringszone) in centrum van Epe. 

Collegeprogramma 2022-2026:    
3. Periodiek het actieprogramma van de economische visie actualiseren.  Nee Volgt na geactualiseerde economische visie.
4. Bedrijfsleven ondersteunen. Ja Er is een accountmanager agrarische sector aangesteld. Daarnaast is er een CRM systeem aangeschaft, waarin we al onze contacten hebben geregistreerd.

 

Wat heeft dat gekost

Terug naar navigatie - Wat heeft dat gekost
Bedragen x € 1.000
Begroting 2023 Begroting 2023 na wijziging Werkelijk 2023 Verschil 2023
Lasten 965 1.010 1.308 -298
Baten 46 46 186 140
Saldo -919 -964 -1.122 -158

10 | Weer aan het werk

Omschrijving programma

Terug naar navigatie - Omschrijving programma

Het programma omvat de onderwerpen die samenhangen met de uitvoering van de Participatiewet en de wet gemeentelijke schuldhulpverlening. Daarnaast omvat het programma armoedebeleid en minimaregelingen. Er bestaat een relatie met programma 3 “Zorg en opvang” (bevorderen zelfredzaamheid).

Wat is de stand van zaken

Terug naar navigatie - Wat is de stand van zaken
Verplichte indicatoren vanuit de regelgeving bij dit programma.
Indicator 2020 2021 2022 2023
Bijstandsuitkeringen 287,4 222,1 179,4 183
Het aantal personen met een bijstandsuitkering, per 10.000 inwoners van 18 jaar en ouder (tweede helft van het genoemde jaar).
Lopende re-integratie-voorzieningen 130,7 131 141,8 162,4
Het aantal lopende re-integratie voorzieningen, per 10.000 inwoners in de leeftijd van 15-64 jaar.
Jeugdwerkeloosheidspercentage 2% 1% 2% -
Het percentage werkeloze jongeren (16-22 jaar).
Vanuit de verplichte bron van deze indicator zijn niet bij alle indicatoren recentere data beschikbaar.

Wat willen we bereiken

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken

Strategische doelen:

  1. Vergroten van maatschappelijke participatie van mensen zonder werk.
  2. Verminderen van de schuldenproblematiek van Eper inwoners.
  3. Verminderen van armoede bij ouderen en gezinnen met een minimuminkomen.

 

Wat hebben we daarvoor gedaan

Terug naar navigatie - Wat hebben we daarvoor gedaan

Arbeidsparticipatie   Portefeuillehouder: M.B. Heere
Activiteit programmabegroting Uitgevoerd? Toelichting
1. Verhogen uitstroompercentage participatiewet (voormalig WWB, voormalig WSW en jonggehandicapten). Ja

In de prestatieafspraken Lucrato 2023 is een daling van 20 bijstandsuitkeringen opgenomen als doelstelling. Ondanks dat er geen daling is gerealiseerd, is de verwachte stijging van het bestand gedempt. 

Ons huidige uitkeringsbestand is lastiger bemiddelbaar naar een betaalde baan. Dit is terug te zien in bijvoorbeeld de stijging van het aantal instellingsbewoners met een uitkering, statushouders en jongeren met GGZ-problematiek. Naast de inburgering zijn de statushouders al wel actief op de werkervaringsplekken. 

Aanvullend op de dienstverlening van Lucrato wordt er samengewerkt in de Arbeidsmarktregio aan een werkgeversservicepunt. Het werkgeversservicepunt noord-Veluwe is eerder opgestart. Voor de gemeente binnen Stedendriehoek moeten er nog aanvullende afspraken worden gemaakt. De werkgevers kunnen wel met vragen terecht bij het werkcentrum Veluwe Stedendriehoek.

2. Vergroten van de maatschappelijke participatie van mensen zonder werk. Ja Inwoners van de gemeente Epe kunnen aan de slag op een werkervaringsplek. Eind 2023 zijn er 72 actieve trajecten op de werkervaringsplekken, dit is een stijging van 32 trajecten ten opzichte van 2022 Wanneer een werkervaringsplek nog niet haalbaar is wordt er gekeken naar een passende activatie zoals bewegen werk, werkfit en dagbesteding. 

 

Inkomensondersteuning   Portefeuillehouder: M.B. Heere
Activiteit programmabegroting Uitgevoerd? Toelichting
1. Tegengaan van uitsluiting van mensen in armoede. Ja Onze inwoners met een lager inkomen zijn o.a. extra ondersteund met de energietoeslag en middelen om de woning te verduurzamen. Er is een flyer verspreid met informatie over alle minimaregelingen die we middels subsidieafspraken en contractafspraken uitvoeren.
Collegeprogramma 2022-2026:
2. Extra inzet op minimaregelingen en schuldhulpverlening om armoede en schulden tegen te gaan. Ja Er is actief ingezet op de communicatie voor de minimaregelingen. Er is een stijging in het gebruik bij Stichting Leergeld, de Voedselbank en de collectieve (aanvullende) zorgverzekering. 
Na een aanbesteding is gestart met Kredietbank Nederland die een aanbod heeft voor de algehele schuldhulpverlening voor particulieren. De schuldhulpverlening voor ondernemers verzorgt de gemeente Apeldoorn. 
Er is een stijging van de aanvragen (particulieren en ondernemers) voor schuldhulpverlening en daarnaast komen er meer signalen bij vroegsignalering, waarbij we vroegtijdig hulp kunnen bieden. 
Als voorliggende voorziening is er subsidie verstrekt aan het Formulierenteam van Koppel-Swoe. Deze subsidie richt zicht op: hulp bij een aanvraag, thuisadministratie, toeslagenpunt en hulp bij belastingen. Voor ondernemers kan dit bij OverRood. 
De collectieve aanvullende zorgverzekering is gestart in 2023 en wordt in principe voortgezet tot 2027.

 

Wat heeft dat gekost

Terug naar navigatie - Wat heeft dat gekost
Bedragen x € 1.000
Begroting 2023 Begroting 2023 na wijziging Werkelijk 2023 Verschil 2023
Lasten 16.507 16.957 18.711 -1.753
Baten 7.411 7.411 7.797 387
Saldo -9.096 -9.547 -10.913 -1.366

11 | Bestuur en organisatie

Omschrijving programma

Terug naar navigatie - Omschrijving programma

Het programma omvat de onderwerpen algemeen bestuur, personeel, informatievoorziening, organisatie, financiën, huisvesting, juridische zaken, communicatie en andere bedrijfsmiddelen zoals post, repro en facilitaire zaken.

 

Wat is de stand van zaken

Terug naar navigatie - Wat is de stand van zaken
Verplichte indicatoren vanuit de regelgeving bij dit programma.
Indicator 2020 2021 2022 2023
Formatie 5,1 5,0 5,2 5,4
De toegestane formatie in fte van het ambtelijk apparaat, per 1.000 inwoners.
Bezetting 4,9 5 5 5,7
Het werkelijke aantal fte dat werkzaam is per 31 december, per 1.000 inwoners.
Apparaatskosten Begroot - 501 585 656
Apparaatskosten (organisatiekosten) zijn de noodzakelijke financiële middelen voor het inzetten van personeel, organisatie-, huisvestings-, materieel-, automatiseringskosten e.d. voor de uitvoering van de organisatorische taken, in verhouding tot het aantal inwoners.
Apparaatskosten Werkelijk * - 591 662 709
Apparaatskosten (organisatiekosten) zijn de noodzakelijke financiële middelen voor het inzetten van personeel, organisatie-, huisvestings-, materieel-, automatiseringskosten e.d. voor de uitvoering van de organisatorische taken, in verhouding tot het aantal inwoners.
Externe inhuur Begroot 1,3% 2,3% 1,0% 1,0%
Kosten van externe inhuur voor het uitvoeren van werkzaamheden in opdracht, door een private organisatie met winstoogmerk, door middel van het tegen betaling inzetten van personele capaciteit en deskundigheid zonder een arbeidsovereenkomst of aanstelling, in verhouding tot de totale personeelskosten.
Externe inhuur Werkelijk * 20,3% 30,8% 35,8% 31,7%
Kosten van externe inhuur voor het uitvoeren van werkzaamheden in opdracht, door een private organisatie met winstoogmerk, door middel van het tegen betaling inzetten van personele capaciteit en deskundigheid zonder een arbeidsovereenkomst of aanstelling, in verhouding tot de totale personeelskosten.
Demografische druk 85,7% 85,3% 85,9% 85,7%
De som van het aantal personen van 0 tot 20 jaar en 65 jaar of ouder in verhouding tot de personen van 20 tot 65 jaar.

Wat willen we bereiken

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken

Strategische doelen:

  1. Ontwikkelen van een klantgerichte organisatie die gericht is op een snelle, correcte en integere dienstverlening.
  2. Ontwikkelen van een op de samenleving gerichte organisatie die de dialoog aangaat met burgers en flexibel en slagvaardig inspeelt op ontwikkelingen en behoeftes.
  3. Ontwikkelen van een organisatie waarbij het resultaat voorop staat en alles draait om het willen bereiken van de afgesproken doelen met een efficiënte en rechtmatige inzet van middelen.

 

Wat hebben we daarvoor gedaan

Terug naar navigatie - Wat hebben we daarvoor gedaan
Planning en Control   Portefeuillehouder: M.B. Heere
Activiteit programmabegroting Uitgevoerd? Toelichting
1. Verbeteren planning en control cyclus. Ja Werkwijzen zijn verbeterd door gebruik te maken van mogelijkheden in de applicatie ‘Pepperflow’; de begrotingscyclus is op alle niveaus geëvalueerd. Verbeterpunten hieruit worden meegenomen in de volgende cyclus. Resultaten van interne controlewerkzaamheden hebben geleid tot verbeteringen binnen processen.
2. Uitvoeren jaarlijks onderzoek naar de doelmatigheid en doeltreffendheid van (delen van) programma’s en paragrafen en van (onderdelen van) de organisatie-eenheden. Ja Binnen de processen in de gemeentelijke organisatie is het doorvoeren van verbeteringen vanuit de lean principes onderdeel van de reguliere werkwijze en bij herontwerp van processen (‘continu verbeteren'). Zo zijn bijvoorbeeld vereenvoudigingen doorgevoerd in het inkoopproces. Er is een verbeterplan voor de organisatie opgesteld, gericht op verbetering van de dienstverlening. In het kader hiervan is eind 2023 aan een extern bureau opdracht gegeven om een benchmark uit te voeren op de omvang van de organisatie-eenheden.
3. Implementeren rechtmatigheidsverantwoording jaarrekening door college. Ja Implementatie vindt plaats ingaande deze jaarrekening 2023. De acties die nodig waren ter voorbereiding op de implementatie, zijn zo veel mogelijk getroffen (o.a. besluitvorming door de raad over de financiële verordening, de controleverordening, het normenkader en het controleprotocol).
Collegeprogramma 2022-2026:    
4. Verantwoord en gezond financieel beleid voeren.  Ja Dit is ook in 2023 het uitgangspunt geweest bij het opstellen van de Perspectiefnota en de Programmabegroting 2024-2027. Ook geldt het als kader voor en bepaalt het het handelen van bestuur en management in de planning en control cyclus en bij de beleidsvorming.

 

Burger en bestuur   Portefeuillehouder: T.C.M. Horn / A.H.M. van Loon
Activiteit programmabegroting Uitgevoerd? Toelichting
1. Opstellen participatieverordening Nee De algemene visie op de positie van de gemeente in de Eper samenleving geeft richting aan de onderwerpen participatie, communicatie en dienstverlening (zie punt 4 hieronder). Deze visie wordt in 2024 vastgesteld. Er volgt daarna een uitwerkingsplan waar het opstellen van een participatieverordening deel van uitmaakt.
2. Inwonerparticipatie is geborgd in de daarvoor in aanmerking komende werkprocessen. Nee Deels is dat reeds gebeurd. Voorbeeld is participatie rondom ruimtelijke initiatieven voortvloeiend uit de Omgevingswet. Na vaststelling van de visie zoals bij punt 4 hieronder vermeld volgt een uitwerkingsplan en de betreffende plannen per jaar voor de uit te voeren acties.
3. De inzet van een actueel instrumentarium voor inwonerparticipatie en communicatie is geborgd in de organisatie. Nee Na vaststelling van de visie zoals bij punt 4 hieronder vermeld volgt een uitwerkingsplan en de betreffende plannen per jaar voor de uit te voeren acties.
Collegeprogramma 2022-2026:    
4. Opstellen van een algemene visie op de positie van de gemeente in de Eper samenleving, inclusief kernwaarden. Nee De visie is opgesteld en de raad is begin 2024 daarover geconsulteerd. De besluitvorming vindt plaats medio 2024. Vervolgens start het opstellen van een uitwerkingsplan.
5. Uitwerken verbeteragenda/ uitwerkingsplan van de raad n.a.v. de Quick scan Lokale Democratie. Ja De thema’s uit de verbeteragenda en het uitwerkingsplan zijn op diverse manieren opgepakt en uitgewerkt. Het betreft veelal doorlopende processen die blijvend aandacht behoeven. Vanuit de raad zijn de werkgroep Communicatie en de werkgroep Versterking lokale democratie hierbij betrokken. De werkgroep communicatie zet zich onder meer in om de raad beter in verbinding te brengen met de inwoners, bijvoorbeeld door het organiseren van activiteiten als de Dag van de democratie, de raad op de markt en Gast van de raad. De werkgroep Versterking is betrokken bij verschillende activiteiten om het bestuurlijk samenspel te verbeteren. De aandachtspunten en adviezen m.b.t. college en ambtelijke organisatie zijn opgenomen in de visie bij punt 4 hiervoor.
6. Uitwerking van de maatregelen uit het raadsbesluit “Grip-op-samenwerking” (WGR-samenwerkingsverbanden). Ja Er zijn diverse voorstellen voor wijzigingen van de Gemeenschappelijke Regelingen waar Epe in meedoet vastgesteld. De wijzigingen op basis van een nieuwe wet zijn doorgevoerd en daarnaast zijn de voorstellen ook steeds getoetst aan het raadsbesluit “Grip-op-samenwerking".

 

Organisatie   Portefeuillehouder: T.C.M. Horn
Activiteit programmabegroting  Uitgevoerd? Toelichting
1. Uitwerken informatiebeleid. Ja In september heeft het College ingestemd met het nieuwe informatiebeleid 2023-2027. In januari 2024 is ook het bijbehorende uitvoeringsprogramma (UP) door Directie vastgesteld. In het UP staan uit te voeren activiteiten en een aanpak waarmee we in staat zijn flexibel te kunnen inspelen op dat wat op dat moment nodig is.
2. Invoeren Wet Generieke Digitale Infrastructuur(WGDI). Ja Voor het invoeren van de Wet Generieke Digitale Infrastructuur (WGDI) zijn de acties in de lijn opgepakt. In 2022 is een meting uitgevoerd naar de kwaliteit van gegevensmanagement binnen Epe op operationeel, tactisch en strategisch niveau. De belangrijkste aandachtspunten uit deze meting zijn opgepakt. Zo worden er regelmatig kwaliteitsmetingen gedaan op de basisregistraties, is gegevensmanagement in het nieuwe informatiebeleid en uitvoeringsprogramma opgenomen. De aansluiting op digimelding en digilevering is gerealiseerd.
3. Invoeren Wet Open Overheid. Ja Het proces rond het aanvragen en publiceren van Woo-verzoeken is in gebruik genomen. Sinds 1 mei zijn 42 Woo aanvragen behandeld en gepubliceerd. Naast openbaarmakingen op verzoek, zijn 17 informatie-categorieën aangewezen om actief te publiceren. Voor 4 van deze categorieën is dat inmiddels geregeld. Documenten worden deels geautomatiseerd, geanonimiseerd en gepubliceerd op open.epe.nl en het landelijke Woogle (woogle.wooverheid.nl). Woogle is de voorloper van de landelijke Woo-index waarop alle overheden moeten aansluiten. 
Collegeprogramma 2022-2026:
4. Opstellen programma voor organisatieontwikkeling.  Ja In beeld is gebracht wat in verschillende documenten aan visies, werkwijzen, doelen en acties de voornemens waren voor de doorontwikkeling van onze organisatie. Dit is samengebracht in een document (De Kapstok) met daarin concrete doelen en acties voor de verbetering van onze dienstverlening en participatie en op het gebied van organisatie ontwikkeling. De uitwerking van diverse acties loopt. Daarbij betrekken we de medewerkers en informeren we ze regelmatig over de voortgang.
5. Actualiseren van het informatiebeleid. Ja

Zie “uitwerken informatiebeleid” hiervoor.

 

Dienstverlening   Portefeuillehouder: T.C.M. Horn
Activiteit programmabegroting  Uitgevoerd? Toelichting
1. Een geactualiseerd implementatieplan KCC is opgesteld. Nee Dit volgt uit actie 4 bij het onderdeel “Burger en bestuur hiervoor.
Collegeprogramma 2022-2026:
2. 2.    Opstellen uitwerkingsplan voor gemeentelijke dienstverlening. Nee Dit volgt uit actie 4 bij het onderdeel “Burger en bestuur hiervoor.

 

Streekarchief Epe / Heerde / Hattem   Portefeuillehouder: G. van den Berg
Activiteit programmabegroting  Uitgevoerd? Toelichting
1. Bewaren van documenten in een e-depot. Nee

Voor het duurzaam kunnen opslaan van informatie is wettelijk geregeld dat wij gebruik moeten maken van een e-depot. Onder andere hiervoor sluit Epe aan bij het Streekarchivariaat Noordwest-Veluwe (SNWV). Deze fusie zal in gaan per 01-01-2025. In de loop van dat jaar zal dan ook de aansluiting op het e-depot worden gerealiseerd. Het SNWV is op dit moment bezig met het voorbereiden van een aanbesteding om het huidige e-depot te vernieuwen waarmee meer functionaliteit ontstaat.

 

Wat heeft dat gekost

Terug naar navigatie - Wat heeft dat gekost
Bedragen x € 1.000
Begroting 2023 Begroting 2023 na wijziging Werkelijk 2023 Verschil 2023
Lasten 5.365 5.353 4.068 1.285
Baten 303 303 395 92
Saldo -5.062 -5.050 -3.673 1.377

Paragrafen

1 | Lokale heffingen

1.2 Beleidskaders

Terug naar navigatie - 1.2 Beleidskaders

Het beleid over de lokale heffingen staat in:

  • landelijke wet- en regelgeving, zoals de Gemeentewet
  • in de paragraaf lokale heffingen in de programmabegroting
  • belastingverordeningen
  • tarieventabel 2023
  • collegeprogramma 2022-2026 
  • regeling kwijtschelding gemeentelijke belastingen

1.3 Beleidsverantwoording

Terug naar navigatie - 1.3 Beleidsverantwoording

Algemeen
Tribuut belastingsamenwerking heeft de belastingen en WOZ uitgevoerd.  Het uitbreken van de oorlog in Oekraïne in 2022 heeft ook in 2023 geleid tot vluchtelingen die hier onderdak hebben gevonden. Net als in 2022 hebben deze vluchtelingen in 2023 geen gemeentelijke belasting hoeven te betalen. Daarnaast is Tribuut in 2023 overspoeld met bezwaren tegen de WOZ-waarde.  
Hieronder staat per specifieke taak een korte verantwoording . In het overzicht algemene  dekkingsmiddelen in deel 3 van deze jaarstukken staan de bedragen van de geraamde en gerealiseerde opbrengsten. 

 

Wet waardering onroerende zaken
In februari zijn de WOZ-waarden bekend gemaakt. Tribuut is in 2023 overspoeld met bezwaren tegen de WOZ-waarde. Veel van die bezwaren zijn ingediend door gespecialiseerde bureaus. Die bureaus verdienen geld als de WOZ-waarde verlaagd wordt ("no cure no pay"). De wet heeft bepaald dat Tribuut dan een vergoeding moet betalen aan zulke bureaus. Die vergoedingen bedragen in 2023  in totaal circa  1,85 miljoen euro. De gemeenten betalen dat aan Tribuut en uiteindelijk betalen alle inwoners hieraan mee. Het is geld dat de gemeenten dan niet aan andere zaken kan uitgeven. Dit is een landelijke kwestie.  Voor 2024 is een wetsvoorstel aangenomen dat de proceskosten en de immateriële schadevergoeding voor WOZ-aanslagen matigt.  De Waarderingskamer houdt toezicht en geeft een algemeen oordeel over de uitvoering.  Dat oordeel is net als in 2022 'goed'.  Dit komt overeen met de afgesproken ambitie. 

 

Onroerende-zaakbelastingen
Eigenaren van woningen en eigenaren en gebruikers van niet-woningen betalen deze belasting. De WOZ-waarde is de grondslag. Woongedeeltes binnen niet-woningen betalen geen OZB. De WOZ-waarden waren hoger dan begroot, waardoor de opbrengst € 145.000 hoger uitvalt.  Dit was eind 2023 reeds bekend bij het college. Het college heeft daarom besloten om  € 100.000 als hogere OZB-opbrengst alvast te reserveren.  In 2024 wordt het gereserveerde bedrag van de te realiseren totale OZB opbrengst afgehaald. Daardoor kan het OZB-tarief lager worden en betalen woningeigenaren minder dan anders het geval zou zijn.

 

Reinigingsheffingen
Waar mensen leven en werken ontstaat afval. Daar wil je vanaf. De gemeente zorgt daarvoor en dat kost geld. Inwoners en bedrijven betalen daarvoor reinigingsheffingen. Naast een vastrecht betalen mensen per keer dat ze de container aan de weg zetten of afval in de ondergrondse container stoppen.

Hieronder staat welke kosten de gemeente heeft gemaakt en welke inkomsten daar tegenover staan.  Op straat ligt zwerfafval en soms storten mensen hun afval illegaal. De gemeente ruimt dat op. Ook die kosten tellen mee.  Voor zwerfafval, papier en plastic ontvangt de gemeente geld. Dat staat onder 'baten taakvelden'. Voor de BTW over de inzameling van bedrijfsafval krijgen we geen geld uit het BTW compensatiefonds (BCF). Voor een deel van de ontvangen bijdragen geldt dat ook

De kosten vallen  € 101.000 hoger uit dan begroot. De opbrengst is € 254.000 minder dan begroot. Bij elkaar zorgt dit voor een berekende onttrekking van € 355.000.  Aangezien in de reserve een saldo van € 304.000 zit, kan € 304.000 aan de reserve onttrokken worden. Het restant ad € 51.000 komt ten laste van de algemene middelen.  De reserve gebruiken we om grote schokken in de tarieven te voorkomen.

bedragen x € 1.000

Kostendekkingsoverzicht reinigingsheffingen  
Lasten taakveld verkeer en vervoer incl. (omslag)rente 77
Lasten taakveld inkomensregelingen incl. (omslag)rente 12
Lasten taakveld afval incl. (omslag)rente 3.628
Baten taakveld afval 213
Netto lasten taakvelden 3.503
Overhead incl. (omslag)rente 129
BCF-BTW 684
Totale lasten (A) 4.317
Opbrengst heffingen 4.068
Kwijtschelding -108
Totale baten (B) 3.961
Kostendekkendheid (B:A) 92%


Rioolheffingen
Inwoners en bedrijven willen dat afvalwater netjes wegstroomt. Ook regenwater moet ergens heen en grondwater moet op peil blijven. De gemeente heeft daarin wettelijke taken. In het gemeentelijk watertakenplan (GWP) staat wat en hoe. Daarin staat ook dat inwoners en bedrijven daaraan meebetalen. Dat gebeurt via de rioolheffingen. Eigenaren betalen een vast bedrag. Gebruikers betalen meer als ze meer water verbruiken. Zuinig zijn met water bespaart dus kosten. Voor nieuwe aansluitingen op het bestaande riool betalen inwoners via het eenmalig rioolaanleg geld. 

In onderstaand overzicht staat wat de gemeentelijke taken hebben gekost. Vanwege boekhoudvoorschriften verwerken we dat voor lasten en baten gescheiden in reserves en voorzieningen. Het nadeel van € 4.000 bij de baten onttrekken we aan de reserve riolering . Het nadeel op de lasten van € 35.000 is aan de voorziening riolering onttrokken. De kostendekkendheid was 94%.

bedragen x € 1.000

Kostendekkingsoverzicht rioolheffingen verhaalbare lasten baten
begroot werkelijk begroot werkelijk
Taakveld verkeer en vervoer incl. (omslag)rente 95 106 - -
Taakveld inkomensregelingen incl. (omslag)rente 12 12 -23 -22
Taakveld riolering incl. (omslag)rente 2.673 2.684 3.153 3.148
Overhead incl. (omslag)rente 94 85 - -
BCF-BTW 422 444 - -
totaal 3.296 3.331 3.130 3.126

 

Forensenbelasting
Mensen met een gemeubileerde woning die niet in de gemeente wonen betalen deze belasting. De WOZ-waarde is daarvoor de grondslag. Het tarief is een percentage van de waarde. De opbrengst is een inschatting, omdat Tribuut de aanslagen na afloop van het jaar verstuurt. We verwachten een iets hoger bedrag binnen te halen dan in de begroting staat, namelijk € 380.000 (begroot € 372.000). 

 

Precariobelasting
Bedrijven met bijvoorbeeld terrassen of winkeluitstallingen op gemeentegrond betalen deze belasting. Dat geldt ook voor marktkooplieden en mensen met een standplaats op gemeentegrond.  Vanwege de coronamaatregelen hoefde er voor de periode tot 1 juli 2022 niet betaald te worden voor terrassen en winkeluitstallingen. Vanwege corona en personele wisselingen was er achterstand ontstaan bij het in beeld brengen van de standplaatsen en terrasvergunningen. De aanslagen standplaatsen 2022 zijn eind 2023 verzonden. De aanslagen voor terrasvergunningen zijn nog niet verzonden. De opbrengst is  daarom deels een inschatting.

 

Toeristenbelasting
Toerisme is belangrijk voor de gemeente Epe. Mensen die hier niet wonen, maar wel overnachten betalen deze belasting. Dat gaat via de campings, hotels, B&B's en andere aanbieders. Als je in een eigen kampeermiddel overnacht, hoef je minder toeristenbelasting (€ 1,00 per overnachting) te betalen dan als je overnacht in een hotel of in een huurtent (€ 1,25 per overnachting) bijvoorbeeld. In 2022 gold deze manier van heffen voor het eerst. We hebben toen daarover extra uitleg laten geven aan recreatieondernemers. Tribuut verstuurt de aanslagen na afloop van het jaar. 

 

Begraafrechten
Nabestaanden willen hun overleden dierbaren op een waardige manier kunnen begraven. De begraafplaats moet er verzorgd uitzien. De gemeente zorgt voor begraafplaatsen en het onderhoud daarvan. Om de kosten daarvan te dekken is er deze heffing. Nabestaanden betalen voor het begraven, voor het graf, het onderhoud enzovoort. Van tevoren betalen zij voor de hele periode waarvoor het graf blijft bestaan. Daarom is er is een egalisatievoorziening. Daaruit betalen we de onderhoudskosten die in het verleden zijn afgekocht. De gemeente moet nog onderzoeken hoe groot die voorziening moet zijn om ook in de toekomst alle kosten te kunnen blijven betalen.

Hieronder staan de kosten en baten. De lasten zijn inclusief BTW. In 2023 was de opbrengst lager dan begroot . De kosten waren hoger dan begroot. Daardoor ontstaat een tekort van € 202.000. Dat tekort dekken we uit de voorziening begraven.

bedragen x € 1.000

Kostendekkingsoverzicht begraafrechten  
Lasten taakveld begraafplaatsen incl. (omslag)rente
1.030
Baten taakveld begraafplaatsen  69
Netto lasten taakveld begraafplaatsen 961
Overhead
52
Totale lasten (A) 1.013
Opbrengst heffingen (B) 811
Kostendekkendheid (B:A) 80% 

 

Leges
Vraag je een vergunning aan, wil je een paspoort of ga je trouwen? Dan betaal je daarvoor leges. Je betaalt voor de dienst die je van de gemeente vraagt.

De opbrengst omgevingsvergunningen is verreweg de grootste groep die onder de leges valt. Voor 2023 geldt dat de gerealiseerde opbrengst (€ 1.428.000) redelijk in lijn ligt met de geraamde opbrengst (€ 1.338.000).  Bij de omgevingsvergunningen is het tarief afhankelijk van de bouwkosten. Daar is gemiddeld genomen sprake van 'subsidiëring' van dure bouwwerken aan goedkope bouwwerken. Bij de andere legesproducten is geen sprake van beleid om te subsidiëren tussen producten. Hieronder is de begrote en gerealiseerde kostendekking per product weergegeven. De kostendekkendheid van de totale legesverordening was 116%. 

Product

Kostendekking
raming werkelijk
Burgerlijke stand
67% 53%
BRP-verstrekkingen 49% 70%
Rijbewijzen 77% 95%
Reisdocumenten 105% 95%
Bijzondere wetten 100% 119%
Kapvergunningen 34% 40%
Bestemmingsplannen
100% 100%
Omgevingsvergunningen 
113% 135%
Europese Dienstenrichtlijn  42% 35%

 

1.4 Kostendekking

Terug naar navigatie - 1.4 Kostendekking

Naast de lasten die op de taakvelden staan, rekenen we ook overheadkosten mee. Hoe we dat doen staat in de Financiële verordening gemeente Epe 2023. Over de kosten die we aan derden betalen (dus niet het eigen personeel) rekenen we BTW. Op investeringen schrijven we af. Over het deel van de afschrijving dat gaat over de kosten aan derden rekenen we ook de BTW mee. 

1.5 Kwijtschelding

Terug naar navigatie - 1.5 Kwijtschelding

Mensen met een inkomen op ongeveer bijstandsniveau en zonder vermogen kunnen de gemeentelijke belasting eigenlijk niet betalen. Zij komen voor kwijtschelding in aanmerking. Dat geldt alleen voor de rioolheffing van gebruikers en voor het vastrecht afvalstoffenheffing. Voor het variabele tarief afvalstoffenheffing is kwijtschelding mogelijk tot maximaal € 69. Het geld de gemeente daardoor misloopt wordt via de belastingtarieven betaald door de mensen die geen kwijtschelding krijgen. Gemeenten mogen beperkt eigen beleid voeren. De raad van Epe heeft een zo ruim mogelijk beleid vastgesteld. Er is € 129.500  aan belastingschuld kwijtgescholden. Dit is € 11.500 minder dan geraamd. 

2 | Weerstandsvermogen en Risicobeheersing

2.1 Inleiding

Terug naar navigatie - 2.1 Inleiding

Economische ontwikkelingen en ontwikkelingen op wereldwijde schaal

  • Energiekosten
    De energieprijzen zijn in Nederland in 2023 sterk gedaald. Echter doordat de gemeente gebruik maakt van een contract waarbij de energieprijzen vastgezet worden voor 1 jaar (de energieprijzen voor de gemeente zijn bepaald eind 2022), komt die landelijke prijsdaling niet tot uiting in de gemeentelijke kosten in 2023. In 2024 komt de prijsdaling sterker tot uitdrukking in de cijfers. Het prijsniveau is op het moment weer terug op het niveau van eind 2021 - begin 2022 mede door de besparingen op energieverbruik en zachte winters in Nederland. De gemeenteraad is tussentijds via de eerste voortgangsrapportage 2023 geïnformeerd over de gestegen energiekosten ten opzicht van de begroting 2023. De gemeente had in de begroting 2023 een voorziening getroffen van € 1,1 mln. ter dekking van deze sterk gestegen kosten.

  • Rente
    Lange tijd kon in de gemeentelijke financiële positie rekening worden gehouden met stabilisatie of verlaging van het renteniveau. Sinds begin 2022 is daar verandering in gekomen met een toenemend rentepercentage. Ook in 2023 is de het rentepercentage stapsgewijs gestegen. De verwachting voor 2024 is onzeker wat betreft de renteontwikkeling. De verwachting is echter wel dat de Europese Centrale Bank de rente eerder zal verlagen dan verhogen. De renteontwikkeling heeft geen effect gehad op de jaarrekening 2023 vanwege het feit dat de gemeente geen externe financiering heeft lopen of moeten aantrekken. In de begroting 2024 echter wordt uitgegaan van een verhoogd investeringsniveau wat zou kunnen betekenen dat de gemeente externe financiering zou moeten aantrekken. Vanaf dat moment heeft de renteontwikkeling invloed op de gemeentelijke financiële positie.

  • Lonen
    De landelijk gemiddelde loonstijging in 2023 was de hoogste in veertig jaar tijd. Ook de CAO voor gemeenteambtenaren kende in 2023 een relatief grote verhoging van de loonkosten. In de begroting 2023 was geen rekening gehouden met deze mate van verhoging. Daarnaast is in de algemene uitkering van het rijk slechts een gedeeltelijke compensatie ontvangen. Dit heeft een negatief effect gehad op de financiële positie van de gemeente. De gemeenteraad is tussentijds via de eerste voortgangsrapportage 2023 geïnformeerd over het effect van de gestegen loonkosten ten opzicht van de begroting 2023.

  • Prijzen en inflatie
    Na een record inflatie van 11,6% in 2022, is de inflatie in 2023 gedaald naar 4,1%. De verwachting van de De Nederlandse Bank is dat deze in 2024 verder zal dalen naar 2,9% en in de toekomst, in 2025, verder daalt naar 2,2%. De lagere energieprijzen en de renteverhogingen van de centrale banken zijn een belangrijke oorzaak van de hogere inflatie in 2022 en 2023. De economische groei is met 0,1% in 2023 laag, maar zal naar verwachting van De Nederlands Bank in 2024 licht stijgen naar 0,3%. 
    De economie groei is in 2023 uitgekomen op 0,1%. Dat is fors lager dan in 2022 maar toen was er veel groei na de inzakking door de coronapandemie. In 2024 en 2025 zal de groei volgens De Nederlandse Bank licht hoger zijn, met 0,3% in 2024 en 1% in 2025. Wel is de economische onzekerheid toegenomen door de aanhoudende oorlog in Oekraïne, de oplopende spanningen in het Midden-Oosten en toenemende handelsbarrières.
    De gemeenteraad is tussentijds via de eerste voortgangsrapportage 2023 geïnformeerd over de negatieve effecten van de prijsstijgingen ten opzicht van de begroting 2023.

  • Ontwikkelingen op wereldwijde schaal
    Verder zien we een aantal ontwikkelingen op wereldschaal die ook van invloed kunnen zijn op onze gemeente omdat ze gevolgen hebben op inwoners van de gemeente, gemeentelijke eigendommen en/of de financiële positie van de gemeente. Een aantal, door wereldwijde expert, verwachte grote risico, die niet makkelijk te kwantificeren zijn, zijn:
    • Extreme weersomstandigheden. 
      Extreme weersomstandigheden kunnen directe invloed hebben op onze inwoners persoonlijk maar ook indirect via gemeentelijke eigendommen die beschadigd zijn door stormen, extreme regenval, droogte en hitte. De gemeentelijke financiële positie wordt hiermee beïnvloed door extra benodigde investeringen of onderhoud in bijvoorbeeld gebouwen en de (inrichting van) de openbare ruimte. Dit risico wordt in de komende 10 jaar naar verwachting groter.
    • Sociale polarisatie.
      Sociale polarisatie kan de leefbaarheid in (delen van) de gemeente raken. Onlusten kunnen een directe invloed hebben op eigendommen van inwoners maar ook op eigendommen van de gemeente. Het kan leiden tot beschadiging van vastgoed, maar een negatieve invloed hebben op de leefbaarheid in (delen van) de gemeente, waarmee de leefbaarheidsdoelstelling in gevaar komen.
    • Cyber onveiligheid.
      Cyber onveiligheid neemt als risico alleen maar verder toenemen. Verder automatisering, robotisering en kunstmatige intelligentie nemen meer en meer delen van handmatige werkprocessen over. Hiermee veranderen de risico's in de processen en zijn andere beheersmaatregelen daarop nodig. Beheersmaatregelen zijn overigens als gemeente zelf te nemen door bijvoorbeeld een information security management system (ISMS) te implementeren. Als gemeente Epe maken we deels al gebruik van een ISMS.

Algemeen

Risicobeheersing wordt in de gemeente Epe procesmatig uitgevoerd in een risicomanagement proces. Het risicomanagement proces is een systematisch en cyclisch proces om risico’s te identificeren, te analyseren en te beoordelen, op basis hiervan maatregelen te nemen (beheersing) en die te evalueren.

Door de gekozen manier van beheersen van een bepaald risico kan er een restrisico voor de organisatie overblijven. Op het moment dat een risico als een daadwerkelijke gebeurtenis voordoet is het uitgangspunt van de gemeente Epe dat er middelen beschikbaar zijn binnen de organisatie zodat de (financiële) gevolgen van het risico geen invloed hebben op de normale bedrijfsvoering. Ofwel restrisico’s dienen opgevangen te worden binnen de normale bedrijfsvoering en hebben daarop geen invloed. Het uitgangspunt is dat het overgrote deel van de financiële gevolgen (eenmalig) opgevangen kunnen worden in de algemene reserve waarvan de hoogte is vastgesteld op minimaal € 2,5 mln. 

De relatie tussen de beschikbare middelen (ook wel weerstandscapaciteit genoemd) en de restrisico’s wordt het weerstandsvermogen genoemd. Nader uitgewerkt is het weerstandsvermogen de relatie tussen:

  • Weerstandscapaciteit: Dit zijn de middelen en mogelijkheden die de gemeente in staat stelt om financiële tegenvallers op te vangen.
  • Risico’s: Dit zijn de restrisico’s die van materiële betekenis zijn in relatie tot de financiële positie van de gemeente.

Schematisch ziet dat er als volgt uit:

Schema hoe de restrisico's van materiele betekenis en de middelen en mogelijkheden het weerstandsvermogen vormen

2.2 Beleidskaders

Terug naar navigatie - 2.2 Beleidskaders

In februari 2018 heeft de gemeenteraad van Epe de nota risicomanagement en weerstandsvermogen vastgesteld. In deze nota is het risicomanagementproces vastgelegd en de kaders aangegeven voor de uitvoering van het risicomanagement en het weerstandsvermogen.

De volgende randvoorwaarden zijn vastgelegd:

  1. Het risicomanagement wordt procesmatig en conform de standaarden in de nota risicomanagement en weerstandsvermogen uitgevoerd.
  2. De risico’s waarbij het financiële effect op de bedrijfsvoering Groot tot Zeer groot is en de kans daarop ook Groot tot Zeer groot is, worden (in de regel) maatregelen getroffen voor het restrisico in de vorm van een voorziening, bestemmingsreserves of (structurele) stelpost(en) in de begroting.
  3. De weerstandscapaciteit wordt gevormd uit het saldo van de algemene reserve, de begrotingsruimte of het rekeningresultaat en het bedrag voor onvoorzien.
  4. De ratio voor het weerstandsvermogen is minimaal voldoende (groter dan 1).
  5. De verhouding algemene reserve in relatie tot de benodigde weerstandscapaciteit is minimaal voldoende (groter dan 1).

2.3 Weerstandscapaciteit

Terug naar navigatie - 2.3 Weerstandscapaciteit

De weerstandscapaciteit bestaat uit de middelen die de gemeente in staat stelt om financiële tegenvallers op te vangen. Onder deze middelen worden opgenomen de algemene reserve, de begrotingsruimte (of het rekeningresultaat) en het bedrag voor onvoorzien.

De onderdelen van de weerstandscapaciteit kunnen een structureel of een incidenteel karakter hebben. Incidentele weerstandscapaciteit is opgebouwd uit eenmalig beschikbare middelen, structurele weerstandscapaciteit is opgebouwd uit structureel beschikbare middelen. In de onderstaande tabel wordt de weerstandscapaciteit aangegeven.


Bedragen * € 1.000

Weerstandscapaciteit

2023

karakter

Algemene reserve

2.500

incidenteel

Jaarrekeningresultaat 2023

9.341

incidenteel

Totaal

11.841

 


De stand van de algemene reserve op 31 december 2023 bedraagt € 3,3 miljoen. Het bij het opstellen van de begroting 2024 ingeschatte surplus boven de minimale benodigde stand van € 2,5 mln. is ingezet als dekking voor kosten in de begroting 2024.

2.4 Risico's

Terug naar navigatie - 2.4 Risico's

Een risico voor een organisatie is een onzekere gebeurtenis die, als die zou plaatsvinden, vertragend of belemmerend werkt om de doelstellingen te bereiken. De gevolgen van het zich werkelijk voordoen van deze gebeurtenissen vertalen zich vaak in financiële schade maar ook in niet-financiële schade. De inventarisatie van risico’s heeft als doel om de, op het moment van het opstellen van deze jaarrekening, bekende risico’s te benoemen en toe te lichten. Voor zover risico’s als concrete toekomstige financiële verplichtingen te kwantificeren zijn, zijn daarvoor (financiële) voorzieningen gevormd.

Het kwantificeren van risico’s is lastig en in veel gevallen zullen de gemaakte keuzes arbitrair zijn. Bij de kwantificering van risico's wordt gebruik gemaakt van het onderscheid tussen het inherente risico en het restrisico. Het inherente risico is het risico zonder dat er rekening gehouden is met het effect van een beheersmaatregel die getroffen is om het risico in te perken. Door het nemen van beheersmaatregelen wordt de omvang van het risico minder. Het risico dat overblijft na het nemen van beheersmaatregelen wordt het restrisico genoemd.

De risico’s zijn in een risicokaart weergegeven waarbij het effect (het restrisico) van de gebeurtenis op de financiële positie van de gemeente, is afgezet tegen de kans dat de gebeurtenis zich voordoet. Onder de tabel wordt een omschrijving van het risico gegeven en de risicokenmerken benoemd.

Risicokaart:

 
                    Risicokaart 2023               

Toelichting risico’s.

Onderstaand wordt een korte toelichting gegeven op de in de risicokaart opgenomen risico's en enkele kenmerken benoemd. 

 

Sociaal Domein
Risico kenmerken

De middelen voor de uitvoering van de taken in het sociaal domein (Wmo en jeugdzorg) verstrekt het Rijk via de algemene uitkering en integratie-uitkeringen. De gemeente kan deze middelen naar eigen inzicht besteden, verantwoording aan het Rijk is niet nodig. De gemeente loopt met de uitvoering van deze taken aanzienlijke financiële risico’s. Dit wordt mede veroorzaakt door het 'open einde' karakter van deze taken.
Vooralsnog kunnen de uitgaven van het sociaal domein worden opgevangen binnen de beschikbare middelen van het Rijk. Zorgtrajecten worden over het algemeen zwaarder en zorg blijkt langer nodig. Dit zorgt voor een toename van de uitgaven bij jeugdzorg.
Om de risico’s te beheersen is een monitoring systematiek opgezet waardoor tijdig signalen worden ontvangen zodat bijgestuurd kan worden, zowel beleidsmatig als in de uitvoering en financieel. 

Vanaf 2022 worden van het Rijk extra middelen ontvangen voor jeugdzorg (hervormingsagenda). Omdat in de eerste jaren de extra middelen de uitgaven overtreffen, worden deze in eerste instantie gereserveerd (nieuwe reserve: Hervorming jeugdzorg-Wmo), voor zover deze niet worden uitgegeven. Vanaf 2025 is de verwachting dat de middelen van het rijk niet meer toereikend zullen zijn. De verwachting is dat de nieuwe reserve Hervorming jeugdzorg-Wmo tot 2027 het tekort kan compenseren. Op termijn zal een evaluatie inzicht moeten geven in de ontwikkeling van de noodzakelijke uitgaven en de beschikbare financiële dekkingsmogelijkheden.
Met de reserve risico’s sociaal domein worden de financiële risico’s opgevangen die de gemeente loopt als gevolg van de uitvoering van de taken in het sociaal domein.

Kansklasse: Groot

Effectklasse na maatregel: Zeer klein door risicoreserve

Restrisico: Geen

Ontwikkeling risico: Gelijk gebleven

Risico sturing: Reduceren

Risico karakter: Structureel

Beslag op weerstandscapaciteit: Geen

 

Grondexploitatie
Risico kenmerken

De gemeente Epe voert een facilitair grondbeleid. Daarbij is de gemeente bij ontwikkelingen eerder volgend dan initiërend. Hiermee worden de risico's voor de gemeente sterk beperkt. Voor een verdere uitwerking wordt verwezen naar Paragraaf 7 Grondbeleid. Uit deze paragraaf blijkt dat de risico’s binnen het grondbedrijf en regionale woningbouwprogrammering voldoende afgedekt worden met een bestemmingsreserve.

Kansklasse: Klein

Effectklasse na maatregel: Zeer klein door risicoreserve

Restrisico: Geen

Ontwikkeling risico: Gelijk gebleven

Risico sturing: Reduceren

Risico karakter: Incidenteel

Beslag op weerstandscapaciteit: Geen

 

Verbonden partijen
Risico kenmerken

De gemeente heeft (zeer uiteenlopende) relaties en verbindingen met instellingen en vennootschappen. In paragraaf 6: Verbonden Partijen wordt uitgebreid ingegaan op relaties en verbindingen van de gemeente met deze verbonden partijen.  Kenmerkend voor verbonden partijen is dat zij op afstand van het college en de gemeenteraad functioneren. Elk van de verbonden partijen hebben hun eigen risicoprofiel met een daarbij behorend pakket aan maatregelen om de bestuurlijke en financiële risico's te beheersen.

Bij verbonden partijen wordt ernaar gestreefd dat de eigen vermogenspositie van de verbonden partij een solide omvang heeft zodat in eerste instantie financiële tegenvallers door de verbonden partij zelf opgevangen kunnen worden.
Het risico van de gemeente in vennootschappen bedraagt formeel niet meer dan de waarde van de aandelen die de gemeente bezit. In de praktijk zal het echter zo zijn dat in financieel slechte tijden (insolvabiliteit) de gemeente (bestuurlijk) zal worden aangesproken om bij te dragen in mogelijke oplossingen. 

Voor het afdekken van de risico’s in de privaat-publieke samenwerking zijn middelen opgenomen in de reserve bouwgrondexploitatie.

Kansklasse: Klein

Effectklasse na maatregel: Groot

Restrisico: € 383.000

Ontwikkeling risico: Gelijk gebleven

Risico sturing: Reduceren

Risico karakter: Incidenteel

Beslag op weerstandscapaciteit: € 77.000

 

Juridische risico's en aansprakelijkheid
Risico kenmerken

De gemeente loopt juridische risico’s, omdat veel primaire processen binnen de gemeente van juridische aard zijn en bij het onrechtmatig handelen van de gemeente kan een schadeclaim worden ingediend. Juridische procedures kunnen zowel bestuursrechtelijk als civielrechtelijk van aard zijn.

  1. Bestuursrechtelijke risico’s worden -voor zover het om beschikkingen gaat- beperkt doordat in bezwarenprocedures een toetsing plaatsvindt door een onafhankelijke commissie.
  2. Civielrechtelijke procedures betreffen zowel gevallen waarin de gemeente door derden in een juridische procedure wordt betrokken (dagvaarding, aansprakelijkheidstelling, derdenbeslag etc.) als gevallen waarbij de gemeente zelf tegenover derden een juridische procedure start (aansprakelijkheidstelling, dagvaarding etc.).

Het financiële risico is vaak moeilijk van te voren in te schatten. De kosten voor (verplichte) externe juridische bijstand, alsmede proceskosten, zijn de laatste jaren opgelopen, maar lijken zich te stabiliseren. Het claimen van proceskosten en het toewijzen daarvan door de rechter is standaard geworden. Tegen civielrechtelijke claims, voortvloeiend uit onrechtmatige daad en onrechtmatige besluiten (bijv. vernietigde besluiten) heeft de gemeente zich verzekerd. Voor juridische bijstand, veroordelingen in proceskosten/griffiekosten, eigen risico’s en eigen bijdragen heeft de gemeente regulier budgetten opgenomen.
Naarmate de gemeente meer optreedt als regievoerder en opdrachtgever, wordt de kans dat in de uitvoering verschillen van inzicht optreden over gemaakte afspraken groter. Dit kan ook leiden tot procedures wanneer partijen er niet in slagen hun verschillen van inzicht in onderling overleg op te lossen.

Kansklasse: Klein

Effectklasse na maatregel: Groot

Restrisico: € 450.000

Ontwikkeling risico: Gelijk gebleven

Risico sturing: Reduceren

Risicokarakter: Incidenteel

Beslag op weerstandscapaciteit: € 90.000

 

Borg en garantstellingen

Risico kenmerken

De gemeente heeft diverse waarborgen verstrekt voor geldleningen. Dit betekent dat de gemeente als achtervang borg staat op het moment dat de instantie of persoon waaraan de lening verstrekt is, niet aan zijn verplichtingen kan voldoen. De grootste waarborgen die de gemeente heeft verstrekt zijn (1) Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) voor woningstichtingen en (2) Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW).

Het risico bij de WSW en de WEW is klein door de structuur. Voordat de waarborgfondsen een beroep doen op de achtervang wordt eerst het vermogen van het Waarborgfonds zelf aangesproken. Is het daarna noodzakelijk om de achtervang aan te spreken dan bestaat er een garantieverdeling van 50% Rijk / 50% gemeenten, in de vorm van een lening. Daarbij vervult het Rijk voor het WEW een volledige achtervang positie voor garantstellingen afgegeven vanaf 1 januari 2011. Door de totale omvang van de achtervang posities (bijna € 100 mln.) kunnen de financiële gevolgen voor de gemeente groot zijn.

Kansklasse: Klein

Effectklasse na maatregel: Zeer groot

Restrisico: € 984.000

Ontwikkeling risico: Toegenomen

Risico sturing: Reduceren

Risico karakter: Incidenteel

Beslag op weerstandscapaciteit: € 197.000

 

Algemene uitkering

Risico kenmerken

Het ‘herijking’ traject is nagenoeg afgerond. Enkele onderzoeken lopen nog, waarvan het resultaat nog van invloed kan zijn op de uiteindelijke uitkomst van de herijking. Voor het resterende risico hiervan is in de begroting een stelpost opgenomen van € 100.000 vanaf 2025. Voor de jaren 2022 t/m 2025 ontstaat een incidenteel (tijdelijk) voordeel door het schrappen van de zgn. ‘opschalingskorting’.
Daarnaast komen de komende jaren zowel incidenteel als structureel extra middelen beschikbaar binnen de algemene uitkering. De meicirculaire 2023 geeft een positieve ontwikkeling te zien in het ‘accres’ (met name bijstelling voor hogere loon-en prijsontwikkeling). Daarnaast is er sprake van een reële stijging door de toename vanaf 2026, omdat het rijk compensatie geeft voor het afschaffen van de huidige financieringsmethodiek (‘samen trap-op-trap-af’). De ‘voordelen’ moeten echter volledig worden ingezet ter compensatie van stijgende prijzen, lonen en rente.
In de algemene uitkering worden extra middelen voor jeugdzorg en daarmee voor uitvoering van de ‘hervormingsagenda’ ontvangen. De inzet is dat de maatregelen vanuit de hervormingsagenda op den duur resulteren in lagere uitgaven voor de duurdere zorg. In de periode vanaf 2028 is de financiering niet meer financieel dekkend en zal het uitgavenniveau moeten zijn gedaald met mogelijk € 1,5 tot 2 mln. structureel. Omdat in de jaren vanaf 2022 de extra middelen voor jeugdzorg die van het rijk worden ontvangen, de uitgaven overtreffen, wordt het verschil in eerste instantie gereserveerd. Vanaf 2024/2025 zijn de middelen van het rijk niet meer toereikend en zal de reserve tijdelijk kunnen worden ingezet om het tekort te dekken. Daarnaast zijn afspraken gemaakt tussen de VNG en het Rijk, waardoor extra besparingen op de kosten van de jeugdzorg moeten worden gerealiseerd. Hier staat een daling van de algemene uitkering tegenover. In de programmabegroting 2024-2027 is hiervoor een (kostenverlagende) stelpost opgenomen van structureel € 850.000 vanaf 2025.
Vooralsnog vallen de genoemde voordelen t/m 2025 voor een belangrijk deel weg vanaf 2026. Ook moeten de ‘voordelen’ voor een belangrijk deel worden ingezet ter compensatie van stijgende prijzen en lonen. De ontwikkeling van de algemene uitkering is sterk afhankelijk van politieke keuzes die worden gemaakt bij de vorming van het nieuwe kabinet.

Kansklasse: Groot

Effectklasse na maatregel: Zeer klein door risico stelposten

Restrisico: geen

Ontwikkeling risico: Afgenomen

Risico sturing: Reduceren

Risico karakter: Structureel

Beslag op weerstandscapaciteit: geen

 

Uitkering inkomensvoorziening

Risico kenmerken

Vanuit de via het Rijk beschikbaar gestelde middelen voor de uitvoering van de Wet Bundeling van Uitkeringen Inkomensvoorzieningen aan Gemeente (BUIG) bekostigd de gemeente de inkomensvoorzieningen WWB, IOAZ, IOAW en een deel van de Bbz. In hoeverre de gemeente uit komt met deze middelen is afhankelijk van o.a. de economische ontwikkelingen binnen de regio als de ontwikkelingen van de verdeelmaatstaven waarop het Rijk de beschikbare middelen verdeelt. Hier zitten de grootste onzekerheden.

Doordat de coronacrisis inmiddels weer een tijd achter ons ligt hebben veel mensen met een uitkering weer betaald werk gevonden. Daarnaast is door de krapte op de arbeidsmarkt en de ingezette dienstverlening in de afgelopen jaren om mensen met een lange afstand tot de arbeidsmarkt te laten participeren/ re-integreren het aantal inwoners met een uitkering verder gedaald. Eind 2020 (in de coronapandemie) was het aantal huishoudens met een uitkering nog 505, eind 2021 ontvingen 382 huishoudens een uitkering, eind 2022 nog 361 en eind 2023 was de stand 364. We zien dus een lichte stijging van ons gehele uitkeringsbestand van 0,8% in 2023. Binnen ons uitkeringsbestand zien we in veel subgroepen een dalende trend, maar we zien ook een toename van het aantal statushouders met een uitkering. Ook constateren we een lichte stijging van het aantal jongeren tot 27 jaar en van het aantal bijstandsgerechtigden die in een inrichting verblijven. Landelijk is er ook een lichte stijging door o.a. meer baanverlies en meer jeugdwerkloosheid. Het is onduidelijk hoe de aantallen zich in 2024 verder zullen ontwikkelen. Voor de fluctuaties in het aantal uitkeringsgerechtigden en de daar tegenover verkregen Rijksbijdrage hebben we een reserve opgebouwd om de financiële risico’s op te kunnen vangen.

Kansklasse: Midden

Effectklasse na maatregel: Zeer klein door risicoreserve

Restrisico: geen

Ontwikkeling risico: Gelijk gebleven

Risico sturing: Reduceren

Risico karakter: Structureel

Beslag op weerstandscapaciteit: geen

 

Organisatie - Personeel

Risico kenmerken

Een risico dat zich altijd kan voordoen is het onverwacht wegvallen van personeel op kritische functies door langdurige ziekte en (gedwongen) vertrek van medewerkers. Het is niet vooraf te voorzien wanneer en in welke mate dit zich zal voordoen in het personeelsbestand van de gemeente. De financiële consequenties van dit risico kunnen groot zijn. Voor het opvangen van de kosten van (vervanging bij) langdurige ziekte en het vertrek van medewerkers is een reserve gevormd waaruit deze lasten gedekt kunnen worden. Jaarlijks wordt bij de begroting (op basis van op dat moment bekende situaties) het risico ingeschat van de te verwachten uitgaven. Omdat is gebleken dat deze problematiek een structureel karakter heeft, is vanaf de begroting 2023 voor dit risico een structurele jaarlijkse toevoeging aan de reserve in de begroting opgenomen. Aangezien de uitgaven een sterke fluctuatie vertonen zal moeten blijken in hoeverre deze stelpost het risico structureel voldoende afdekt.

Kansklasse: Groot

Effectklasse na maatregel: Zeer klein door risicoreserve

Restrisico: geen

Ontwikkeling risico: gelijk gebleven

Risico sturing: Reduceren

Risico karakter: Incidenteel

Beslag op weerstandscapaciteit: geen

 

Onderhoud Openbare Ruimte Risicokenmerken

Het beheer van de Openbare Ruimte is in de gemeente uitbesteed aan een derde (markt)partij via een dienstverleningsovereenkomst. Het onderhoud wordt op basis van door de gemeente opgestelde specificaties uitgevoerd. Echter de leefomgeving verandert door klimaatverandering, burgers hebben veranderde wensen/eisen ten aanzien van het onderhoudsniveau en bijvoorbeeld de biodiversiteit en verschillende onderdelen van het gemeentelijk "areaal" verouderen (denk bijvoorbeeld aan het ouder worden van bomen waardoor meer onderhoud nodig is). Daarnaast blijkt het contractueel afgesproken indexpercentage structureel lager te liggen dan de stijging van de werkelijke kosten die aannemers maken. Dit leidt tot het risico dat bij een nieuwe opdracht de kosten van dezelfde werkzaamheden structureel aanzienlijk hoger liggen. Al met al zien we dat ook bij een gelijkblijvend niveau van onderhoud van de openbare ruimte de kosten zullen gaan stijgen de komende jaren. In de komende jaren zal in de reguliere periodieke actualisatie van beheerplannen, financiële voorzieningen en reserves rekening gehouden worden met deze ontwikkelingen.

Kansklasse: Groot

Effectklasse na maatregel: Midden

Restrisico: € 215.000

Ontwikkeling risico: Gelijk gebleven

Risico sturing: Reduceren

Risico karakter: Structureel

Beslag op weerstandscapaciteit: € 129.000

 

 

2.5 Conclusie weerstandsvermogen

Terug naar navigatie - 2.5 Conclusie weerstandsvermogen

De gekwantificeerde risico’s afgezet tegen de beschikbare weerstandscapaciteit laat het volgende beeld zien:

 

Weerstandsvermogen

2023

Weerstandscapaciteit

11.841.000

Risico's

493.000

Weerstandsvermogen

11.348.000

 

Gerekend in ratio’s wordt de weerstandscapaciteit ultimo 2023 als volgt weergegeven:

  1. Algemene reserve in relatie tot de risico’s:         5,1
  2. Weerstandscapaciteit in relatie tot risico’s:     24,0

De stand van de algemene reserve bedraagt (na inzet surplus bij de programmabegroting 2024) € 2,5 miljoen. De ratio weerstandscapaciteit in relatie tot de risico’s (24) is uitstekend. Hierbij dient wel opgemerkt te worden dat de weerstandscapaciteit in zeer grote mate beïnvloed wordt door het incidentele hoge resultaat van de jaarrekening waarvan een groot deel bestemd wordt bij de besluitvorming over de jaarrekening. Dit zal de ratio aanzienlijk omlaag brengen en bijna halveren.

2.6 Kengetallen

Terug naar navigatie - 2.6 Kengetallen

De gemeente is op basis van de regelgeving (BBV) verplicht een vijftal kengetallen in de begroting op te nemen. Deze geven een inzicht in de financiële positie van de gemeente. In de onderstaande tabel worden deze kengetallen weergegeven.

 

Kengetal

Verslag
2022

Begroting
2023

Verslag
2023

1a. Netto schuldquote

-12,9% -10,8% -16,9%

1b. Netto schuldquote gecorrigeerd voor alle verstrekte leningen

-19,2% -16,4% -23,2%

2.  Solvabiliteitsratio

76% 81% 74%

3.  Grondexploitatie

-0,7% -0,2% -0,4%

4.  Structurele exploitatieruimte

7,5% 1,3% 4,8%

5.  Belastingcapaciteit

83% 98% 95%

 

 

2.6.1    Netto schuldquote

De netto schuldquote geeft inzicht in het niveau van de schuldenlast van de gemeente ten opzichte van de eigen middelen. Het geeft een indicatie in welke mate de rentelasten en aflossingen op de exploitatie drukken. Omdat er bij de door de gemeente verstrekte leningen onzekerheid kan bestaan over of ze allemaal worden terugbetaald wordt bij de berekening van de netto schuldquote onderscheid gemaakt door het kengetal te berekenen zowel inclusief als exclusief de doorgeleende gelden.

Duiding
Sinds 2019 zijn de langlopende (vaste) schulden van de gemeente nul. De totale kortlopende schulden en de overlopende passiva samen bedragen in de jaarrekening 2023 € 17,5 mln. Dit ligt ruim boven het gemiddelde van de afgelopen 5 jaar en ligt veertig procent boven het niveau van eind 2022. De financiële bezittingen (in de vorm van uitgegeven lang- en kortlopende leningen, liquide middelen en overlopende activa) van de gemeente nemen de afgelopen jaren toe. Dit leidt er eind 2023 toe dat de financiële bezittingen van de gemeente groter zijn dan de totale schulden. Dit komt tot uitdrukking in het percentage van -16,9% (resp. -23,2%) bij de jaarrekening 2023. 

 

2.6.2    Solvabiliteit
De solvabiliteitsratio geeft inzicht in de mate waarin de gemeente in staat is aan zijn financiële verplichtingen te voldoen. Onder de ratio wordt verstaan het eigen vermogen (algemene en bestemmingsreserves en het gerealiseerde resultaat) als percentage van het balanstotaal.

Duiding
Het solvabiliteitspercentage van de gemeente is de afgelopen vier jaar redelijk stabiel met een percentage tussen de 70% en 80%. In de jaarrekening 2023 komt het solvabiliteitspercentage uit op 74%. Sinds 2011 is de solvabiliteit gestegen (van 58% naar 74% op dit moment) met name als gevolg van een toename van het eigen vermogen van de gemeente.

 

2.6.3    Grondexploitatie
Dit kengetal geeft weer hoe de waarde van de grond voor grondexploitatie zich verhoudt tot de totale baten. De boekwaarde van de gronden is van belang omdat deze waarde moet worden terugverdiend bij de verkoop. Voor de risico’s in de grondexploitatie heeft de gemeente op haar balans een risicoreserve gevormd. De accountant beoordeelt ieder jaar in de controle de waardering van de gronden op de balans en de hoogte van de gevormde reserve.

 

2.6.4    Structurele exploitatieruimte
Dit kengetal is van belang om te beoordelen welke structurele ruimte de gemeente heeft om de eigen lasten te dragen of welke structurele stijging van de baten of structurele daling van de lasten daarvoor nodig is.

Duiding
De structurele baten in 2023 zijn hoger dan de structurele lasten per programma ook als daar de structurele toevoegingen en onttrekkingen aan reserves in worden meegenomen. Dit houdt in dat de gemeente een structureel sluitende exploitatie heeft omdat als alle incidentele baten en lasten buiten beschouwing worden gelaten in deze jaarrekening, de dan overgebleven structurele baten hoger zijn dan de structurele lasten.

 

2.6.5    Belastingcapaciteit
De belastingcapaciteit geeft inzicht hoe de belastingdruk in de gemeente zich verhoudt ten opzichte van het landelijk gemiddelde.

Duiding
Dit kengetal laat zien dat de woonlasten in de gemeente onder het landelijk gemiddelde liggen.

3 | Onderhoud kapitaalgoederen

3.1 Inleiding

Terug naar navigatie - 3.1 Inleiding

In de paragraaf onderhoud kapitaalgoederen wordt het beleidskader over het onderhoud van kapitaalgoederen weergegeven. De belangrijkste criteria in het beleidskader zijn “schoon, heel en veilig”, waarbij het gekozen uitgangspunt de gewenste kwaliteit in verhouding tot de beschikbare middelen is. De kwaliteit en het onderhoud van de kapitaalgoederen is bepalend voor het voorzieningenniveau en de daarmee samenhangende jaarlijkse lasten. Omdat met het onderhoud van de kapitaalgoederen een aanzienlijk deel van de rekening is gemoeid, is een goed overzicht van belang voor het inzicht in de financiële positie van de gemeente. De paragraaf onderhoud kapitaalgoederen geeft, net als de andere paragrafen, een dwarsdoorsnede van de rekening omdat de kosten van het onderhoud van de kapitaalgoederen over verschillende programma’s is verspreid.

3.2 Beleidskaders

Terug naar navigatie - 3.2 Beleidskaders

Het beleid van de gemeente Epe voor het onderhoud van de kapitaalgoederen is vastgelegd in de onderstaande beleidsplannen.

  • Wegenbeleidsplan
  • Gemeentelijk Watertakenplan
  • Groenstructuurplan / Bomenbeleidsplan             
  • Beleidsplan Openbare Verlichting 
  • Beleidsplan Civiele Kunstwerken
  • Beleidsplan gemeentelijke begraafplaatsen /Beheervisie begraafplaatsen
  • MJOP gebouwen

3.3 Stand van zaken

Terug naar navigatie - 3.3 Stand van zaken

Hieronder wordt – per gemeentelijk kapitaalgoed – aangegeven wat de stand van zaken is met betrekking tot de uitvoering van het beleid, welke relevante ontwikkelingen er spelen, of er noodzaak is voor bijstelling van het beleid, de financiële consequenties van het beleid en de vertaling ervan in de rekening.

Financiële vertaling van het onderhoud in de jaarrekening (bedragen in € 1.000):

Beleids-en beheerplan

Jaar vaststelling raad

Looptijd t/m

Achterstand onderhoud

Kosten 2023

Begroting 2023

Structureel m.i.v. 2024

Wijze

Wegen

2014

2018

Nee

1.976

2.130

2.196

structureel budget met egalisatiereserve

Gemeentelijk watertakenplan

2021

2025

Nee 830

848

982

structureel budget

Civiele kunstwerken

2023

2027

Nee

33

17

34

storting voorziening

15

18

18

structureel budget

Bomen en groen

2010

-

 Nee

1.184

1.084

1.349

structureel budget

Openbare verlichting

2018

2026

 Nee

96

61

63

structureel budget

Gebouwen

-

-

Nee

467

349

444

storting voorziening

195

286

270

structureel budget

 
 

3.3.1 Wegen
In de gemeente Epe ligt ongeveer 785 kilometer in lengte aan wegen. In oppervlakte is dat ongeveer 2.763.000 m2. De helft van deze oppervlakte bestaat uit asfalt, 27% uit elementen en 23% uit onverhard en beton. Jaarlijks wordt het wegareaal geïnspecteerd. Naar aanleiding van de inspectieresultaten wordt een onderhoudsprogramma opgesteld voor het jaar volgend op het jaar waarin de inspectie plaats had. Ten behoeve van het groot onderhoud van wegen beschikt de gemeente over een reserve voor de egalisatie van de onderhoudskosten. Ieder jaar worden in de hele gemeente werkzaamheden uitgevoerd om het kwaliteitsniveau constant te houden. Het actualiseren van het wegenbeleidsplan zou in 2022 worden uitgevoerd. Door gewijzigde inzichten is dit niet uitgevoerd. Vanwege de behoefte aan een integrale visie op het onderhoud van de openbare ruimte is er voor gekozen het wegenbeleid los te laten en na de visie een uitvoeringsplan wegen op te stellen.  Het mobiliteitsplan is in 2022 vastgesteld. Het gladheidbestrijdingsplan gaat los van het wegenbeleid in 2024 worden geactualiseerd. Het reguliere onderhoudswerk is overeenkomstig de planning nagenoeg in zijn geheel uitgevoerd

 

3.3.2 Gemeentelijke Watertaken 
In 2021 zijn het BRP en GWP (gemeentelijk watertakenplan) 2021 t/m 2025 opgesteld en door gemeenteraad vastgesteld.
Eén van de kernfactoren voor het behouden van een goede leefomgeving is het in stand houden en optimaliseren van de voorzieningen omtrent de riolering en het watersysteem. Deze hebben een aantal belangrijke doelen voor het dagelijks leven:

  • Het beschermen van de volksgezondheid tegen infectieziekten;
  • Het schoon houden van de bodem en het oppervlaktewater;
  • Het voorkomen van schade door hevige regenval én bij extreme droogte;
  • Het voorkomen en beperken van structureel nadelige gevolgen van grondwater.

Het rioolnetwerk in de gemeente is ca 460 kilometer lang. Daarvan is ca 229 kilometer drukriolering en ca 231 kilometer vrij verval riolering. Het drukrioolstelsel is voorzien van 1.023 minigemalen en 28 rioolgemalen.
Jaarlijks wordt met gedetailleerde camera-inspecties circa 7% (15 km) van het areaal geïnspecteerd. Deze wijze van inspecteren wordt de komende jaren doorgezet, hoe wordt omgegaan met de bevindingen wordt nader uitgewerkt in het Rioolbeheerplan. De kwalitatieve toestand van nagenoeg het gehele stelsel is in beeld. 

Hieronder volgt een opsomming van de uitgevoerde werken en werkzaamheden in 2023:

  • Uitvoering van centrumplan fase 3, aanleg vuilwater en infiltratieriool;
  • Vervangen persleiding in Vaassen en Emst;
  • Uitvoering reconstructie Krugerstraat/van Riebeeckstraat en Tuindorpweg;
  • Vervangen defecte riolering;
  • Voorbereiding Hoge Weerd fase 4;
  • Voorbereiding en aanleg retentie Vegtelarij Epe;
  • Start uitvoering centrumplan Oene;
  • Voorbereiding reconstructie Woestijnweg

 

3.3.3 Civiele kunstwerken 
Een brug is een overspanning over water om twee weggedeelten te verbinden. De gemeente Epe heeft in totaal 64 bruggen en 2 tunnels in eigendom: 41 met een draagconstructie van beton en 23 met een draagconstructie van staal met een kunststof, houten of metselwerk opbouw. De kosten voor de vervanging van bruggen worden betaald uit een daartoe ingestelde reserve. Voor het opvangen van kosten voor het onderhoud van de bruggen is een onderhoudsvoorziening ingesteld. De hoogte van deze voorziening is in lijn met het beleidsplan bruggen. De geraamde financiële middelen in de begroting zijn voldoende om het huidige niveau in stand te houden.

In 2023 is 1 brug vervangen, nl in de Deventerstraat in Vaassen, daarnaast is regulier onderhoud uitgevoerd.

 

 

3.3.4 Bomen en groen

Het Bomenbeleidsplan en het Groenstructuurplan geven de toekomstvisie weer van de gemeente Epe op groen in de openbare ruimte van de bebouwde kommen van Epe, Vaassen, Emst en Oene. In de kernen en het buitengebied (exclusief het bosgebied) staan ruim 32.500 onderhoudsplichtige bomen op gemeentelijke gronden. Om de boomveiligheid te waarborgen worden de bomen regelmatig gecontroleerd. De frequentie is op basis van kwaliteit en gebruiksdruk geprioriteerd.
Het onderhoud van de openbare ruimte - waaronder bomen en gazons (ongeveer 50 ha), zandwegen en begraafplaatsen - is vastgelegd in kwaliteitsniveaus gebaseerd op het CROW.  De beeldkwaliteit wordt geborgd door maandelijks een schouw uit te voeren. Voor de centra en wijken van Epe en Vaassen vindt het onderhoud op tenminste het niveau ‘basis’ plaats. Daarnaast wordt extra aandacht geschonken aan de bestrijding van boomziekten zoals de kastanjeziekte, iepziekte en essentaksterfte en de bestrijding van invasieve exoten zoals de Japanse duizendknoop, reuzenberenklauw e.d.

Het nieuwe Bomenbeleidsplan zou in 2022 worden vastgesteld maar is door gewijzigde inzichten en implementatie omgevingswet en de verordening fysieke leefomgeving (VFL) uitgesteld tot 2024. 

Het onderhoud van de openbare ruimte is uitbesteed aan Vebego  (Axent Groen) en vastgelegd in een overeenkomst met een looptijd tot 2025. Daarin is vastgelegd dat Vebego de openbare ruimte op basisniveau onderhoudt. Gemeente Epe heeft hierin de rol van opdrachtgever en toezichthouder op de geleverde kwaliteit in de openbare ruimte. De geraamde financiële middelen in de begroting waren voldoende om het huidige niveau in stand te houden.

 

3.3.5 Openbare verlichting
Het beleids- en beheerplan openbare verlichting is geactualiseerd in een nieuw plan met een looptijd van 2017 tot 2026. Het heeft als belangrijkste doel het leggen van een bestuurlijke, beheersmatige en financiële basis voor de zorg voor de openbare verlichting in de planperiode met een doorkijk naar de daaropvolgende jaren.
 
Eind 2023 zijn er ca 6.331 masten in beheer bij de gemeente Epe (uitbreiding/verbetering Hoge Weerd, Krugerstraat, Riebeeckstraat inclusief diverse aansluitingen fietsenstallingen en ABRI's). Binnen de gemeentegrenzen zijn bij de provincie Gelderland 8 masten in het beheer, bij Dorpsbelang Oene 6 stuks en bij Triada 346 stuks. Er zijn ca. 6.423 armaturen, dat zijn er meer dan er lichtmasten zijn en dat komt omdat op sommige lichtmasten meer armaturen met meer lampen zijn gemonteerd. Het doel is om de komende jaren de gemeente Epe geheel uit te rusten met ledverlichting. Eind 2023 was deze vervangingsslag voor meer dan de helft uitgevoerd, dit betreft 82%. De werkzaamheden liggen op schema. Voor het onderhoud is er een voorziening waarin jaarlijks een bedrag wordt gestort. 

 

3.3.6 Gebouwen

Er zijn 46 gebouwen en woningen in beheer en onderhoud bij gemeente Epe, waarvan 6 gymlokalen. Het beheer en onderhoud bestaat hoofdzakelijk uit het reguliere (dagelijks) en groot onderhoud. Het groot onderhoud wordt onder andere uitgevoerd op basis van MJOP’s.

Het MJOP is gericht op het in stand houden van de bestaande gebouwen. Per jaar wordt minimaal 50% van de MJOP’s van de gebouwen geactualiseerd, zodat een cyclus van max. 2 jaar ontstaat. Een actuele MJOP levert een begroting voor de onderhoudsvoorziening en levert ook de gegevens voor een jaarplanning voor de uitvoering. Het onderhoudsniveau wordt bepaald op basis diverse uitgangspunten, zoals toekomst, bouwjaar, huidige status e.d. Op basis van de MJOP’s zijn voorzieningen gevormd, waaruit het groot onderhoud wordt bekostigd voor het streekarchief, gemeentehuis, de buiten- en binnenzijde van de gymzalen, de brandweerkazernes, kinderopvang St. Crusiusweg, de wijkgebouwen, de bibliotheek, de Ossenstal, de dienstgebouwen en de onderkomens op de begraafplaatsen.

4 | Financiering

4.1 Inleiding

Terug naar navigatie - 4.1 Inleiding

De paragraaf Financiering heeft tot doel inzicht te verschaffen in de activiteiten die zich richten op het besturen en beheersen van, het verantwoorden over en het toezicht houden op de financiële vermogenswaarden, de financiële stromen, de financiële posities en de hieraan verbonden risico’s, ofwel: treasury.

4.2 Beleidskaders

Terug naar navigatie - 4.2 Beleidskaders

In het Treasurystatuut (2014) is het beleid ten aanzien van de treasuryfunctie vastgelegd. Belangrijkste doelstellingen van de treasuryfunctie zijn:

  • het beschermen van gemeentelijke vermogens- en (rente)resultaten tegen ongewenste financiële risico's zoals renterisico's, koersrisico's, kredietrisico's en liquiditeitsrisico's,
  • het optimaliseren van de renteresultaten binnen de kaders van de Wet Fido (Wet Financiering decentrale overheden) respectievelijk de limieten en richtlijnen van het Treasurystatuut.

4.3 Beleidsverantwoording

Terug naar navigatie - 4.3 Beleidsverantwoording

De Wet Fido bevordert een solide financieringswijze bij decentrale overheden. Doel is het vermijden van grote fluctuaties in de rentelasten van decentrale overheden, die mogelijk consequenties kunnen hebben voor hun financiële positie.

De wet geeft twee concrete richtlijnen voor de gemeenten voor het beheersen van renterisico’s. Het gaat daarbij om de kasgeldlimiet en de renterisiconorm. In bijlage 3 zijn de verplichte overzichten, die de gemeente jaarlijks moet opstellen, opgenomen.

4.3.1 Kasgeldlimiet
Een belangrijk uitgangspunt van de Wet Fido is het vermijden van grote fluctuaties in de rentelasten. Juist voor korte financiering geldt dat het renterisico aanzienlijk kan zijn, aangezien fluctuaties in de rente bij korte financiering direct invloed hebben op de rentelasten. Om een grens te stellen aan de korte financiering is in de Wet Fido de kasgeldlimiet opgenomen, waarbij een maximum wordt gesteld aan de netto kortlopende schuld. De kasgeldlimiet wordt berekend als een percentage (8,5%) over het totaal van de jaarbegroting van de gemeente bij aanvang van het begrotingsjaar.

Voor Epe bedraagt de kasgeldlimiet voor 2023 € 9,9 miljoen (zie bijlage 3). Door het positieve liquiditeitssaldo gedurende het hele jaar en de afwezigheid van opgenomen korte geldleningen, blijft de gemeente ruimschoots binnen deze limiet.

4.3.2 Renterisiconorm
Het doel van de renterisiconorm is het beperken van de gevolgen van een stijgende kapitaalmarktrente op de rentelasten van de organisatie. Dit wordt bereikt door een limiet te stellen aan dat deel van de vaste schuld, waarover het rentepercentage in een bepaald jaar moet worden aangepast aan de op dat moment geldende markttarieven. Dit doet zich voor bij herfinanciering en renteherziening. Herfinanciering houdt in dat een vervangende lening wordt aangetrokken om aan de aflossingsverplichtingen van bestaande leningen te voldoen. Renteherziening doet zich voor wanneer de geldgever het rentepercentage van een lening gedurende de looptijd herziet.

De renterisiconorm stelt dat per jaar maximaal 20% van het begrotingstotaal aan leningen in aanmerking mag komen voor herfinanciering en/of renteherziening. Voor Epe bedraagt de renterisiconorm € 23 miljoen (zie bijlage 3). Aangezien de gemeente op dit moment geen gebruik maakt van leningen, blijft de gemeente binnen deze norm.

4.4 Financiering

Terug naar navigatie - 4.4 Financiering

 

 

4.4.1 Financieringspositie
Het financieringssaldo ultimo 2023 is € 19 miljoen positief (berekening: eigen vermogen (reserves en voorzieningen) minus boekwaarde vaste activa). Gedurende 2023 was er voldoende liquiditeit om de benodigde uitgaven te kunnen doen (inclusief de financiering van investeringen).

Bij het opstellen van de begroting 2023 werd een financieringstekort in 2023 verwacht (€ 7,9 miljoen). Dit tekort zou gefinancierd worden met kortlopende geldleningen. Toen was nog niet bekend dat het boekjaar 2022 zou eindigen met een financieringsoverschot, mede als gevolg van het positieve jaarrekeningsaldo.  Daarnaast waren er in 2023 een aantal (niet begrote) ontwikkelingen met een gunstig effect op de liquiditeit:

  • het positieve jaarrekeningsaldo 2023,
  • de vooruit ontvangen specifieke uitkeringen vanuit het Rijk en andere overheidslichamen, bestemd voor de uitvoering van regelingen op het gebied van Samenleving en Ruimte, waarvan de uitgaven in de loop van 2024 worden gedaan dan wel afgerekend, en
  • het uitstel van geplande uitgaven in de exploitatie en investeringen (zie bijvoorbeeld de overgeboekte restantbudgetten naar 2024 en de afwijkingen ten opzichte van de begrote toevoegingen en onttrekkingen aan reserves en voorzieningen).

De overtollige liquide middelen in 2023 zijn, overeenkomstig de Regeling Schatkistbankieren decentrale overheden, gestald in 's Rijks' schatkist. Daarbij is het drempelbedrag van wat de gemeente buiten de schatkist mag aanhouden, niet overschreden. In de toelichting op de balans, onder het kopje Schatkistbankieren is een berekening hiervan opgenomen.

In 2023 was het dus niet nodig om externe financiering aan te trekken. In 2022 is voor het laatst een kortlopende kasgeldlening (bij BNG, € 3,0 miljoen met een rentepercentage van -0.25%) aangetrokken, welke 1 juli 2022 is afgelost.  

4.4.2 Leningenportefeuille
Sinds medio 2019 heeft Epe geen langlopende geldleningen. 

In het kader van het financieel toezicht publiceert de provincie jaarlijks een overzicht van de schuldenpositie van de gemeenten in Gelderland. Uit dat overzicht blijkt dat de netto schuld per inwoner van Epe in vergelijking met de andere 51 gemeenten laag is. In de publicatie over 2022 staat Epe op de 4e plaats (en op de 3e plaats in 2021) van de Gelderse gemeenten.

4.4.3 Uitzettingen
Alle gemeenten moeten hun overtollige middelen in de schatkist van het Rijk aanhouden.  In 2023 is gedurende het jaar een hoog positief saldo in 's Rijks' schatkist aangehouden (ter illustratie: zie bijlage 3 Kasgeldlimiet). Door de stijgende rente in 2023 heeft dit geleid tot een rentebate van €447.000.

Daarnaast heeft de gemeente diverse uitzettingen/beleggingen bij o.a. BNG en Vitens vanwege haar publieke taak.

4.5 EMU-saldo

Terug naar navigatie - 4.5 EMU-saldo

De Europese Unie heeft bepaald dat het EMU-tekort van een land niet hoger mag zijn dan 3% van het bruto binnenlands product. Binnen Nederland is dit tekort 'verdeeld' tussen de verschillende overheden, de zogenaamde EMU-referentiewaarde. Voor de gemeente Epe is de EMU-saldo referentiewaarde in 2023 € 3,8 mln. In onderstaand overzicht is het EMU-saldo 2023 berekend. Het EMU-saldo drukt uit welk financieringstekort of -overschot we hebben. 

(bedragen x € 1.000,-) 

 

Realisatie
2021

Begroting 2022

Realisatie 2022

Begroting 2023

Realisatie 2023

1. (+)

Exploitatiesaldo vóór toevoeging aan c.q. onttrekking uit de reserves (zie BBV, artikel 17c)

7.436

-203

4.879 -321 8.036

2. (-/-)

Mutatie (im)materiële vaste activa

3.332

652

2.446 3.084 2.449

3. (+)

Mutatie voorzieningen

-284

-212

1.888 -753 -148

4. (-/-)

Mutatie voorraden (incl. bouwgronden in exploitatie)

394

0

-512 0 237

5. (-/-)

Verwachte boekwinst/verlies bij verkoop van financiële vaste activa en (im)materiële vaste activa, alsmede de afwaardering van financiële vaste activa

0

0

0 0 0

Berekend EMU-saldo

 

3.426

-1.067

4.833

-4.158

5.202

Het berekende EMU-saldo van de gemeente Epe over 2023 is € 5,2 miljoen positief, dus ruim onder de referentiewaarde van het EMU-tekort.  De gemeente heeft in 2023 meer geld ontvangen dan dat ze heeft uitgegeven.  Dit is ook terug te zien in het positieve jaarrekeningsaldo van baten en lasten. Daarnaast is er minder geïnvesteerd dan begroot.

Dat het EMU-saldo afwijkt van het saldo van baten en lasten is te verklaren door de berekeningswijze. De begroting van een gemeente wordt opgesteld volgens het stelsel van baten en lasten. Bij de berekening van het EMU-saldo wordt uitgegaan van ontvangsten en uitgaven (het kasstelsel). Dit betekent bijvoorbeeld dat investeringen in het jaar van aanschaf volledig ten laste komen van het EMU-saldo, terwijl bij een stelsel van baten en lasten de investering wordt afgeschreven over de gebruiksduur.  Of dat toevoegingen aan voorzieningen ten laste van het resultaat gaan, maar pas bij besteding van de voorziening leiden tot een uitgave. Een positief begrotingssaldo hoeft dus niet te betekenen dat het EMU-saldo ook positief is.

4.6 Conclusie

Terug naar navigatie - 4.6 Conclusie

Het treasurybeleid in 2023 is binnen de kaders van het Treasurystatuut uitgevoerd. De richtlijnen van de Wet Fido (kasgeldlimiet en renterisiconorm) zijn niet overschreden.

5 | Bedrijfsvoering

5.1 Inleiding

Terug naar navigatie - 5.1 Inleiding

De paragraaf bedrijfsvoering heeft tot doel inzicht te geven in de beleidsvoornemens op het gebied van de bedrijfsvoering en de ontwikkeling van de organisatie. Een goede bedrijfsvoering is een randvoorwaarde voor een succesvolle uitvoering van de primaire processen en ontwikkelingen zoals gebiedsgericht werken en de omgevingswet. Onder bedrijfsvoering wordt verstaan: personeel en organisatie, informatievoorziening en automatisering, financiën, huisvesting (incl. facilitaire zaken), interne communicatie en juridische zaken (PIOFHA-JC).

5.2 Beleidskaders

Terug naar navigatie - 5.2 Beleidskaders

Het beleidskader voor de inrichting van de organisatie en de bedrijfsvoering is door het college vastgesteld in de volgende documenten:

  • Organisatiebesluit
  • Mandaatregister
  • Financiële verordening 2023

De kaders en de ambitie voor de ontwikkeling van de organisatie zijn vastgelegd in de visiedocumenten:

  • Epe regisserende gemeente
  • Toekomstvisie Epe 2030
  • Dienstverleningsvisie
  • Programmaplan Sterk Werk

5.3 Beleidsverantwoording

Terug naar navigatie - 5.3 Beleidsverantwoording

Net als veel andere gemeenten staat Epe voor een grote opgave: de samenleving verandert snel en er wordt van overheidsorganisaties een andere rol invulling gevraagd. Waar we voorheen vaak de bepaler waren, hebben we steeds vaker de rol van medespeler. Dat vraagt nogal wat. Van de raad, het college en het ambtelijk apparaat. Voor iedereen heeft dit gevolgen. Om invulling te geven aan de visie op de organisatie is er in 2023 ingezet op de volgende onderdelen.

5.3.1 Organisatie

Terug naar navigatie - 5.3.1 Organisatie

Visie en kernwaarden

Onze visie luidt: 'We zijn een organisatie die in verbinding staat me de samenleving, denkt in mogelijkheden, transparant is en waar we fijn (samen)werken'. Transparant, Denken in mogelijkheden en Samen zijn onze kernwaarden. Deze hebben we in de visie 'Samen verder' nader uitgewerkt. 

 

De Kapstok

In 2023 hebben we alle eerder voorgenomen doelen samengebracht in één document, 'De Kapstok'. Daarin onderscheiden we vier sporen in het werk dat we te doen hebben:

  1. het inhoudelijke deel, zoals beschreven in het raadsakkoord en het coalitieprogramma
  2.  het reguliere inhoudelijke werk wat we doen, zoals onder andere vastgelegd in de teamplannen
  3. de benodigde doorontwikkeling op dienstverlening en participatie
  4. de benodigde doorontwikkeling van de organisatie

Voor het derde en vierde spoor hebben we in 'De Kapstok' aan de doelen concrete acties gekoppeld voor de komende jaren en de acties geprioriteerd. 

 

Concrete acties 2023

Het afgelopen jaar hebben we onder andere gewerkt aan het verbeteren van de telefonische bereikbaarheid en regelmatig gemonitord hoe onze bereikbaarheid is. Ook is gewerkt aan de verbetering van de digitale dienstverlening, zoals meer, betere en toegankelijke informatie op de website. 

We hebben 'Werken vanuit de bedoeling' omarmd en passen het toe in ons werk door ons minder te laten leiden door processen en systemen en de klant(vraag) centraal te stellen. We werken al steeds meer integraal en inwonergericht aan de maatschappelijke opgaven. De komende jaren zullen we hier verder aan werken. 

Omdat we diverse opgaven en werkwijzen hebben en het niet altijd duidelijk is hoe die zich tot elkaar verhouden, werken we aan een nieuw sturingsconcept. Dat geeft alle medewerkers duidelijkheid en van daaruit kunnen we beter werken aan de opgaven waar we voor staan. In 2024 zullen we dit doorvertalen in een structuur die beter aansluit bij wat we te doen hebben.

We willen onze medewerkers boeien, binden en behouden. We hebben ze nodig om de opgaven waar we voor staan te kunnen uitvoeren. We hebben daarom aandacht voor hun ontwikkeling, waardering, werkdruk en wat ze nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen. Zeker in deze krappe arbeidsmarkt waarin het moeilijk is om mensen te vinden en we de werkdruk daardoor zien toenemen is dit van belang.  We hebben oog voor een betere balans tussen inhuur en vaste medewerkers. We hebben daarnaast bijvoorbeeld geïnvesteerd in een reiskostenregeling,  diverse trainingen, talentontwikkeling, goede onboarding en leiderschapsontwikkeling. Op diverse thema's wordt de komende jaren een vervolg gegeven aan de acties.

5.3.2 Communicatie

Terug naar navigatie - 5.3.2 Communicatie

Actieve communicatie en inwonerparticipatie
In 2023 is er een doorstart gemaakt met de integrale visie op communicatie, dienstverlening en participatie (Samen Verder). Raadswerkgroepen hebben meegedacht over de visie. 
Naast de reguliere inzet op verschillende inhoudelijke dossiers is er het afgelopen jaar veel inzet geweest op communicatie met betrekking tot de grote opgave voor het opvangen en huisvesten van vluchtelingen. 

5.3.3 Informatievoorziening en Automatisering

Terug naar navigatie - 5.3.3 Informatievoorziening en Automatisering

In 2023 is het nieuwe informatiebeleid 2023-2027 vastgesteld. Het beleid richt zich op 4 thema`s: 1) dienstverlening 3.0, 2) verbindende overheid, 3) informatiehuishouding op orde inclusief digitale veiligheid 4) datagedreven werken en innovatie. Het beleid geeft aan de hand van principes richting aan de IT-ondersteuning voor de opgaven vanuit organisatie en samenleving en de verplichtingen vanuit landelijke en Europese wetgeving. Dienstverlening, participatie, transparantie en datagedreven werken zijn hierin belangrijk. Omdat de technologische ontwikkelingen zo snel gaan is ook veel aandacht voor het neerzetten van een flexibele IT-organisatie die in staat is snel te kunnen anticiperen op nieuwe mogelijkheden en incidenten (informatieveiligheid).  

Informatiebeveiliging
Digitale veiligheid is een essentiële randvoorwaarde voor vertrouwen in onze steeds meer digitale economie en -samenleving. De gemeente heeft ervoor gekozen een samenhangend niveau van veiligheid na te streven door de op ISO27002 gebaseerde ‘Baseline Informatiebeveiliging Overheid’ (de BIO) te hanteren. Dit is de basisnorm voor informatieveiligheid binnen de overheid. Om aan de BIO te voldoen moeten wij aan veel maatregelen en controles voldoen. Er is planmatig gewerkt aan het -blijvend – voldoen aan de BIO. Nieuwe ontwikkelingen, regelgeving nationaal en Europees met impact op de gemeente Epe zijn actief gevolgd. U kunt hier denken aan kunstmatige intelligentie(AI, Chat GPT). Daarnaast zijn gemeenten door de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aangewezen als 'essentiële entiteit' in de zogenaamde Network and Information Security directive (NIS2-richtlijn). Daarmee krijgen we te maken met flinke eisen op gebied van een zorgplicht, toezicht en een meldplicht om passende maatregelen te nemen op gebied van informatieveiligheid. 

We leggen verantwoording af over onze informatieveiligheid middels diverse rapportages. Verantwoording over onze informatieveiligheid en informatiekwaliteit verloopt via de ENSIA systematiek. Dat staat voor Eenduidige Normatiek Single Information Audit. Daarnaast worden we extern geaudit voor twee DigiD aansluitingen (Zaaksysteem en iBurgerzaken). Dit gold ook voor de Suwinet-aansluiting. Hierbij is ook het gebruik van SUWI-net door de gemeente Apeldoorn voor de uitbestede taken m.b.t. werk en inkomen meegenomen. Daarnaast zijn er diverse zelfevaluaties uitgevoerd. 

Omgaan met veiligheidsincidenten is een belangrijk onderdeel van ons dagelijks werk.  U moet hierbij denken aan meldingen die betrekking hebben op de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van onze systemen. Een belangrijk onderdeel hiervan zijn datalekken. Datalekken zijn incidenten met persoonsgegevens. Deze worden behandeld via een aparte procedure en vastgelegd in het datalekregister.  

Een ander onderdeel van informatieveiligheid is bewustwording. Dit helpt om het aantal veiligheidsincidenten te beperken. Onder de noemer “veiligheid inbegrEPEn” is aandacht besteed aan bewustwording. Naast informatieveiligheid en privacy wordt hierbij ook aandacht besteed aan het onderwerp kwaliteit van gegevens, gebruik van basisregistraties etc. Hiervoor zijn diverse acties uitgevoerd. U kunt hierbij denken aan een phishing campagne en de inzet van de “awareness game".  Met ingang van 2023 is voor nieuwe medewerkers (zowel vast als tijdelijk) de deelname aan de deze game verplicht. Om alle informatie binnen gemeente Epe veilig te houden, verwachten we van onze medewerkers dat zij goed weten hoe zij hiermee om moeten gaan. Om hun goed op weg te helpen, is deze training over informatiebeveiliging en privacy ontwikkeld. 

De taken op het gebied van informatieveiligheid nemen toe. De informatieveiligheidsorganisatie hebben we robuuster neergezet door taakverschuivingen en uitbreiding. 

Gegevensmanagement 
De belangrijkste aandachtspunten uit de 0-meting gegevensmanagement uit 2022, zijn in 2023 opgepakt. Zo worden er structureel kwaliteitsmetingen gedaan op de basisregistraties, is gegevensmanagement in het nieuwe informatiebeleid en uitvoeringsprogramma opgenomen. Gegevensmanagement zit nadrukkelijk in de thema`s: 1) informatiehuishouding op orde en digitale veiligheid en 2) datagedreven werken en innovatie. Waar het eerste thema zich richt op de kwaliteit en onze wettelijke taken met betrekking tot gegevens en de tweede op de nieuwe mogelijkheden die data ons gaan bieden. Verder is een start gemaakt met een Enterprise architectuur waarin aandacht is voor waar welke registratie worden bijgehouden en wie daar verantwoordelijk voor is. Tot slot zijn aansluiting op digimelding en digilevering gerealiseerd. 

 

5.3.4 Juridische Zaken

Terug naar navigatie - 5.3.4 Juridische Zaken

In 2023 zijn een aantal Data Protection Impact Assessments uitgevoerd door de gehele organisatie heen, de privacy-, data- en informatiebeveiligingsaspecten worden in een vroeg stadium betrokken binnen werkprocessen, het implementeren van applicaties en aanbestedingen en relevante wet- en regelgeving (zoals de Wet politiegegevens, hierna: Wpg). Eveneens is er gewerkt aan bewustwording op dit vlak.  Processen zijn geüpdatet naar de huidige actualiteit.

In 2023 is er een nieuwe Functionaris Gegevensbescherming aangesteld volgens het aanwijzingsbesluit 2023 en is er een nieuwe Privacy Officer aangesteld.

In 2024 wordt gewerkt aan een strategisch informatieveiligheidsbeleid en privacy, waarin er vanuit een overstijgend domeinenperspectief wordt gekeken naar de onderdelen hiervan. Dit is een voorsortering op het meer integraal werken binnen de organisatie, alsmede een voorsortering op de digitale ontwikkelopgave voor overheden vanuit de Europese Unie. Eveneens wordt er inzet geleverd op belegging van de uit te voeren wettelijke taken van gemeenten binnen de Wet Politiegegevens en de Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens, zoals - maar niet uitsluitend - een uitvoerend functionaris hiervoor, het borgen van de rechten van betrokkenen, datalekken op dit vlak en een registratiesysteem. Ook wordt er gewerkt aan beleid hiervoor. Daarnaast maken we een begin om een slag te slaan in de voorsortering van de wettelijk verplichte nieuwe digitale ontwikkelingsopgave die geldt voor gemeenten.

5.3.5 Financiën

Terug naar navigatie - 5.3.5 Financiën

Nieuw financieel systeem/Inkoop 
Het nieuwe financieel systeem biedt mogelijkheden om inkoop en financiën meer te integreren en hiermee als organisatie meer “in control” te komen. De integratie tussen inkoop en financiën heeft in 2023 meer vorm gekregen. 

E-facturen
Sinds 2018 kan de gemeente Epe e-facturen ontvangen en verwerken. Door het actief benaderen van leveranciers, zijn er inmiddels 37 leveranciers die een e-factuur aanleveren, goed voor 8% van het totaal aantal verwerkte facturen in 2023

Afhandeling facturen
Voor 2023 is voor het afhandelen van de facturen als gewaagd doel geformuleerd: 86% van de facturen wordt op/voor de vervaldatum betaald, ten minste 8 maanden (1 januari 2023). Voor 2023 hebben we het gewaagde doel qua percentage en aantal maanden met verve gehaald. 

 

5.3.6 Planning en Control

Terug naar navigatie - 5.3.6 Planning en Control

De planning en control cyclus kon in 2023 grotendeels volgens planning worden uitgevoerd. Op basis van evaluaties (in de organisatie en in de commissie planning en control) worden regelmatig verbeteringen in de deelprocessen doorgevoerd, vanuit de vraag naar de klantwaarde. Er wordt gewerkt vanuit een ‘procesgerichte aanpak’, waarbij gaandeweg meer gebruik wordt gemaakt van geautomatiseerde toepassingen (zoals ‘workflow’). 
Door verscherping van eisen bij de accountantscontrole, de (financiële) verantwoording van de taken in het sociale domein en het toenemend aantal specifieke uitkeringen (SPUK), waarover verantwoording moet worden afgelegd, kan behandeling en vaststelling van de jaarstukken door de raad doorgaans niet eerder dan in juni/juli plaats vinden.

In 2023 is de raad tweemaal in een voortgangsrapportage geïnformeerd over de verwachte financiële mee- en tegenvallers. De tweede voortgangsrapportage was een 'light'-versie.

Afgelopen jaar is weer een Perspectiefnota opgesteld, waarin relevante (inhoudelijke) ontwikkelingen en verwachtingen en onzekerheden ten aanzien van het financiële meerjarenperspectief geschetst zijn . De raad heeft met het vaststellen van de Perspectiefnota enkele 'richtinggevende uitspraken' vastgesteld. De Perspectiefnota was het kader/uitgangspunt voor de in het najaar aan de raad aangeboden Programmabegroting voor de komende 4 jaar. Het komende jaar zal een beleidsmatige en financiële doorlichting van de begroting plaats vinden.

Epe viel in 2023 opnieuw onder het repressieve toezicht van de provincie, de lichtste vorm van toezicht. Dit geldt ook voor 2024.

De 'verbijzonderde interne controle' (VIC) over 2023 is uitgevoerd, gericht op de opzet, het bestaan en de werking van processen en de daarin opgenomen beheersmaatregelen. Daarbij is de aandacht vooral gericht op de rechtmatige uitvoering van de processen. Verbeterpunten worden gerapporteerd en stap voor stap geïmplementeerd.

In de commissie planning en control heeft in 2023 driemaal overleg plaatsgevonden tussen vertegenwoordigers van gemeenteraad en vakspecialisten uit de gemeentelijke organisatie. Onderwerpen die aan de orde waren betreffen de planning en control cyclus, de algemene uitkering uit het gemeentefonds, de rechtmatigheidsverantwoording (ingaande 2023), bedrijfsvoeringzaken en het overleg met de accountant. Het contract met de huidige accountant is verlengd met een periode van drie jaar (2024-2026).

5.3.7 Rechtmatigheidsverantwoording

Terug naar navigatie - 5.3.7 Rechtmatigheidsverantwoording

Met ingang van het verslagjaar 2023 wordt de rechtmatigheidsverantwoording ingevoerd. Hiermee wordt verantwoording afgelegd over de naleving van de regels, die van belang zijn voor financiële handelingen van de gemeente.  Met deze verantwoording geven wij invulling aan de artikelen 10 tot en met 13 in de financiële verordening, die in november 2023 is vastgesteld.

In de rechtmatigheidsverantwoording zijn drie criteria van belang:

  • het begrotingscriterium
  • het voorwaardencriterium
  • het misbruik- en oneigenlijk gebruik criterium. 

De rapporteringstolerantie voor onrechtmatigheden is door de raad vastgesteld op € 126.837. 

Uitgangspunten begrotingsrechtmatigheid:
De analyse en verantwoording  op begrotingsrechtmatigheid is conform financiële verordening uitgevoerd op programmaniveau. Bij de analyse is gekeken naar de overschrijdingen van de lasten op programmaniveau en onderschrijdingen van de baten. De overschrijding van de lasten zal leiden tot een eventuele onrechtmatige uitgave. Overschrijdingen en onderschrijdingen van de baten en onderschrijdingen van de lasten zijn niet onrechtmatig, mits deze tijdig zijn gemeld aan de raad. De overschrijdingen en onderschrijdingen van de baten en onderschrijdingen van de lasten worden toegelicht in de jaarstukken bij het onderdeel ‘Financiële analyses per programma’.

 

Hieronder is een totaaloverzicht opgenomen van de onrechtmatigheden. 

Bedragen x € 1.000
Monitor Rechtmatigheidsverantwoording 2023
A.    Begrotingscriterium
1       Overschrijding exploitatiebudgetten programma’s begroot versus werkelijk 5.708
2       Overschrijding investeringsbudgetten (kredieten) 493
3       Niet geautoriseerde reserve mutaties -
Subtotaal A. Begrotingsonrechtmatigheden (bruto) 6.201
B. Totaal begrotingsonrechtmatigheden (fouten) 6.201
C.    Voorwaardencriterium
1       Inkopen ten onrechte niet Europees aanbesteed 915
D.    Misbruik- en oneigenlijk gebruik criterium -
E. Totaal voorwaardencriterium (fouten) 915
F.    Totaal rechtmatigheidsfouten = B+C+D 7.116
G.    Verantwoordingsgrens
Verantwoordingsgrens vastgesteld door de raad 3%
Totaal lasten inclusief toevoegingen aan de reserves 126.837
Verantwoordingsgrens in euro 3.805
De geconstateerde rechtmatigheidsfouten blijven niet binnen de verantwoordingsgrens.
H.    Af: Begrotingsafwijkingen waarvan de raad heeft besloten dat ze niet onrechtmatig zijn of waarvan de raad tijdig geinformeerd is -6.028
Netto onrechtmatigheidsfout 1.088
Specificatie begrotingsafwijkingen die passen binnen de afspraken met de Raad 2023
1       Overschrijding exploitatiebudgetten programma’s begroot versus werkelijk
* afwijkingen die voortkomen uit een open einde regeling / inkomsten tegenover staan: 5.708
2       Overschrijding investeringsbudgetten (kredieten) 320
* afwijkingen die ook worden genoemd onder d. Voorwaardencriterium -
B.    Af: Begrotingsafwijkingen waarvan de raad heeft besloten dat ze niet onrechtmatig zijn 6.028

Toelichting:

1. Begrotingscriterium

Op grond van artikel 189, lid 3 Gemeentewet zijn alle begrotingsoverschrijdingen op de totale lasten per begrotingsprogramma (en daarmee overeenstemmende balansmutaties) onrechtmatig als deze lasten in strijd zijn met een wettelijke bepaling of met het beleid van de raad. 

In 2023 is er bij van de begrotingsprogramma's sprake geweest van overschrijdingen aan de lastenkant. 
De overschrijdingen aan de lastenkant zijn geëvalueerd op de uitgangspunten van artikel 12.4 van de financiële verordening.

De overschrijdingen passen binnen de afspraken die zijn gemaakt met de raad en hoeven daardoor niet verder toegelicht te worden.

2. Voorwaardencriterium

Bij dit criterium gaat het om toepassing van de eisen en voorwaarden die worden gesteld aan financiële (beheers)handelingen. Die eisen en voorwaarden hebben betrekking op doelgroep, termijn, grondslag, administratieve bepalingen, normbedragen, bevoegdheden bewijsstukken, recht, hoogte en duur.

Wij hebben vastgesteld dat er onrechtmatigheden zijn voor een bedrag van € 915.000 doordat de Europese aanbestedingsrichtlijnen niet juist zijn toegepast. 

3. Misbruik- en oneigenlijk gebruik criterium

Misbruik is het opzettelijk niet, niet tijdig, onjuist of onvolledig verstrekken van gegevens. Met als doel ten onrechte overheidssubsidies of -uitkeringen te ontvangen of niet dan wel een te laag bedrag aan heffingen aan de overheid te betalen. 
Oneigenlijk gebruik is het door het aangaan van rechtshandelingen en/of feitelijke handelingen, ontvangen van overheidsbijdragen of het niet dan wel tot een te laag bedrag betalen van heffingen aan de overheid, in overeenstemming met de tekst van de regelgeving maar in strijd met het doel en de strekking daarvan.

Uitkeringen, subsidies en vergunningen gaan alleen naar inwoners, bedrijven en instellingen die daar recht op hebben. Dit wordt getoetst aan wet- en regelgeving en interne integriteitsregelingen en -afspraken. Wij hebben interne procedures om na te gaan dat (belasting-)gelden, subsidies, uitkeringen of bijdragen, enzovoort op de juiste manieren worden ingezet en besteed. Voor verschillende beleidsterreinen hebben wij preventieve en/of repressieve maatregelen. Preventieve maatregelen zijn met name regelgeving, voorlichting en controle vooraf. Repressieve maatregelen zijn controle achteraf en sanctionering.
In 2023 is er overkoepelend beleid voor het voorkomen van misbruik- en oneigenlijk gebruik vastgesteld. 

In 2023 hebben wij geen gevallen van misbruik of oneigenlijk gebruik vastgesteld. 

 

 

Begrotingscriterium

Overschrijding programma’s

In 2023 is op de programma’s de begroting met een bedrag

€ 5.708.000 overschreden. De begrotingsoverschrijding wordt toegelicht in de verschillenanalyses die voor elk van de programma’s zijn opgenomen in het jaarverslag. De specificatie van de overschrijding van de lasten is als volgt:

Programma

Begroting na wijziging 2023

Realisatie 2023

Overschrijding

1.Opgroeien in Epe

15.537

16.402

-865

2.Actie in Epe

4.460

5.008

-548

3.Zorg en opvang

13.485

14.621

-1.136

4.Leefbaar en veilig

2.877

2.933

-56

8.Toezicht en handhaving

622

1.148

-526

9.Bedrijvigheid

1.010

1.308

-298

10.Weer aan het werk

16.957

18.711

-1.754

Algemene dekkingsmiddelen

471

996

-525

Totaal afwijking onder A.

-5.708

De overschrijdingen passen binnen de afspraken die zijn gemaakt met de raad.

Overschrijding kredieten

In 2023 heeft er een overschrijding van € 493.000 plaatsgevonden op de investeringskredieten. Een bedrag van € 320.000 is gedurende het jaar al gecommuniceerd met de raad, het resterend bedrag van € 173.000 past niet binnen de afspraken die gemaakt zijn met de raad. Dit betreft een viertal investeringen waarbij sprake is van individuele overschrijdingen onder de rapporteringstolerantie. Voor het jaar 2024 zal de gemeente kritisch blijven kijken naar eventuele overschrijdingen en de raad hierover tijdig informeren mocht dit voorkomen.

Voorwaardencriterium                                                

Niet voldaan aan de EU aanbestedingsregels

De gemeente heeft een inkoopbeleid dat moet waarborgen dat de regels worden gevolgd. Voor de rechtmatigheidsverantwoording is vooral van belang in hoeverre de externe (Europese) wetgeving is gevolgd in het aanbestedingsproces.

In 2023 is voor een bedrag van € 915.000 ingekocht waarbij de Europese aanbestedingsrichtlijnen niet juist zijn toegepast. Hierna volgt een toelichting.

 Aanbesteding en inkopen:

1. Inhuur tijdelijk personeel (€ 915.000)

Er zijn meerdere medewerkers ingehuurd voor diverse beleidsvelden en teams binnen de gemeente. De kosten zien voornamelijk toe op de volgende onderdelen: Ingenieursdiensten (300.000), verkeerskundigen (175.000), projectleiders (240.000), beleidsadviseurs (166.000) en overige inhuur (34.000).

De kosten worden voornamelijk veroorzaakt doordat in het verleden de raming van de opdrachten op een verkeerde wijze ingeschat zijn. Daarnaast wordt er vanwege  doelmatigheidsoogpunt soms een contract verlengd aangezien een project langer doorloopt dan in eerste instantie verwacht.

Opvolging:

De ingenieursdiensten (300.000) zullen in 2024  Europees aanbesteed gaan worden, daarnaast zijn een aantal contracten al beëindigd die in 2023 onrechtmatig zijn (247.000). 

Vanaf 2023 maakt de gemeente meer gebruik van het dynamisch inkoop systeem, daarbij is ook het inkoopbeleid en het inkoopproces aangepast om de regelgeving beter te borgen. Vanuit het verleden lopen er nog enkele contracten door in 2024 die over de grens van de aanbestedingswetgeving gaan. De gemeente onderzoekt hoe deze contracten zo spoedig mogelijk op de juiste wijze aanbesteedt kunnen worden.

M&O criterium

Misbruik- en oneigenlijk gebruik criterium

In 2023 zijn geen gevallen van misbruik- en oneigenlijk gebruik geconstateerd.

Recapitulatie

Totalen, saldi en gevolgen

Het totaal aan bruto fouten bedraagt € 7.116.000. De rechtmatigheidsfout overschrijdt de verantwoordingsgrens zoals die is afgesproken met de Raad. Op basis daarvan concluderen wij dat de gemeente in 2023 niet rechtmatig gehandeld heeft.

Deze onrechtmatigheden passen echter deels binnen afspraken die zijn gemaakt met de raad. Na toetsing aan de afspraken met de raad resteert een netto rechtmatigheidsfout van € 1.088.000.

Deze netto onrechtmatigheden zijn hierboven toegelicht bij de investeringskredieten en het voorwaardencriterium. Op basis van de resultaten wordt actie ondernomen om het ontstaan van onrechtmatigheden in het vervolg zoveel mogelijk te voorkomen en waar mogelijk vroegtijdig op te sporen.

6 | Verbonden Partijen

6.1 Inleiding

Terug naar navigatie - 6.1 Inleiding

De paragraaf verbonden partijen geeft inzicht in de relaties en verbindingen van de gemeente met 'verbonden partijen'. Van een 'verbonden partij' is sprake wanneer er vanuit de gemeente bestuurlijke invloed wordt uitgeoefend en wanneer er financiële belangen mee gemoeid zijn. 

  • Onder bestuurlijk belang wordt verstaan het hebben van een zetel in het bestuur van de verbonden partij of het hebben van stemrecht. 
  • Met financieel belang wordt bedoeld dat de gemeente middelen ter beschikking heeft gesteld (en die ze in geval van faillissement van de verbonden partij kwijt kan zijn) en/of in geval dat er financiële problemen ontstaan bij de verbonden partij er verhaal op de gemeente kan plaatsvinden.

6.3 Beheersing risico's

Terug naar navigatie - 6.3 Beheersing risico's

De verbonden partijen van de gemeente Epe lopen sterk uiteen in (financiële) omvang en vorm. Hierdoor variëren ook de gemeentelijke belangen en risico’s sterk. Op basis van de in de nota verbonden partijen 2023 opgenomen risico analysemodellen wordt per partij bezien hoeveel bestuurlijk (inhoudelijk) en financieel belang er is en hoeveel risico er wordt gelopen. Op basis van beide analyses wordt tweemaal per jaar het risicoprofiel bepaald. Hoe groter het bestuurlijk en/of financieel belang bij een verbonden partij, hoe intensiever de sturing. Er zijn drie risicoprofielen:

Basis pakket
Verbonden partijen waarbij de gemeente een laag bestuurlijk en financieel risico loopt worden ingedeeld in het Basis pakket. De gemeenteraad wordt over verbonden partijen in dit pakket geïnformeerd bij de gemeentelijke begroting en jaarrekening.

Pluspakket
Verbonden partijen waarbij de gemeente een gemiddeld bestuurlijk of financieel risico loopt worden ingedeeld in het Pluspakket. Aanvullend op het Basis pakket wordt de gemeenteraad ook bij de voortgangsrapportage geïnformeerd over deze verbonden partijen, zo nodig ook met een informatienota. Daarnaast zal de bestuurlijke en ambtelijke overleg frequentie met deze verbonden partijen hoger zijn dan bij de partijen in het basispakket. Tot slot worden deze verbonden partijen ook periodiek geagendeerd in het college.

Plusplus pakket
Verbonden partijen waarbij de gemeente een hoog bestuurlijk en financieel risico loopt worden ingedeeld in het Plusplus pakket. Aanvullend op het Pluspakket wordt het bestuurlijke en ambtelijke overleg nog verder geïntensiveerd met deze verbonden partijen. 

6.4 Overzicht verbonden partijen

Terug naar navigatie - 6.4 Overzicht verbonden partijen

Op basis van regelgeving volgt hierna het overzicht van bestaande verbonden partijen. Daarin wordt per partij de voorgeschreven informatie verschaft. Bij de gemeenschappelijke regelingen die geen eigen vermogen hebben is het financieel belang van de gemeente gelegen in de verplichting om bij te springen als er financiële problemen ontstaan bij de verbonden partij. 

 

Bank Nederlandse Gemeenten (BNG)
Volledige naam N.V. Bank Nederlandse Gemeenten
Vestigingsplaats Den Haag
Vorm Vennootschap
Wijze van belang Algemene vergadering
Openbaar belang Bank voor overheden en instellingen voor het maatschappelijk belang
prognose 1 jan. 2023 31 dec. 2023
Financieel belang van de gemeente € 152.000 € 152.000
Eigen vermogen van de verbonden partij € 4.615.000.000 € 4.721.000.000
Vreemd vermogen van de verbonden partij € 107.471.000.000 € 110.834.000.000
Financieel resultaat van de verbonden partij € 254.000.000
Gerealiseerde bijdrage aan de verbonden partij niet van toepassing
Gerealiseerde beleidsvoornemens BNG Bank streeft niet naar winstmaximalisatie, maar naar maatschappelijke impact en een redelijk rendement voor de aandeelhoudende overheden.
Risicoprofiel laag (basispakket)

 

Circulus B.V.
Volledige naam Circulus B.V.
Vestigingsplaats Apeldoorn
Vorm Besloten Vennootschap
Wijze van belang Algemene vergadering
Openbaar belang Grondstoffeninzameling en straat- en marktreiniging
1 jan. 2023 31 dec. 2023
Financieel belang van de gemeente € 860.818 € 868.753
Eigen vermogen van de verbonden partij € 16.180.000 € 17.058.935
Vreemd vermogen van de verbonden partij € 40.138.821 € 40.591.232
Financieel resultaat van de verbonden partij (excl. deelneming) € 923.000
Gerealiseerde bijdrage aan de verbonden partij € 3.602.000
Gerealiseerde beleidsvoornemens De beleidsvoornemens van Circulus staan beschreven in de Strategienota 2021-2024. Circulus richt zich hierin op de volgende strategische speerpunten: - We ontwikkelen ons verder als solide partner voor gemeenten, inwoners en samenwerkingspartners. - We ondernemen initiatieven om nog meer milieuwinst te boeken. - Met gemeenten en inwoners geven we verder vorm aan een buitengewone leefomgeving. - We versterken onze rol in het sociaal domein. In 2023 is de gemeente samen met Circulus uitvoering gegeven aan een onderzoek naar het opzetten van een Circulair Ambachtscentrum in de gemeente.
Risicoprofiel laag (basispakket)

 

GGD NOG
Volledige naam GGD- Noord- en Oost Gelderland
Vestigingsplaats Warnsveld
Vorm Gemeenschappelijke regeling: openbaar lichaam
Wijze van belang Voorzitter dagelijks en algemeen bestuur
Openbaar belang GGD NOG beschermt, bewaakt en bevordert de gezondheid van de inwoners van 22 gemeenten die bij de NOG zijn aangesloten.
1 jan. 2023 31 dec. 2023
Financieel belang van de gemeente € 117.130 € 0
Eigen vermogen van de verbonden partij € 2.656.000 € 3.182.000
Vreemd vermogen van de verbonden partij € 8.787.000 € 13.266.000
Financieel resultaat van de verbonden partij € 910.000
Gerealiseerde bijdrage aan de verbonden partij € 651.414
Gerealiseerde beleidsvoornemens GGD NOG voert voor de gemeente Epe de jeugdgezondheid 4-19 uit. Daarnaast zijn er taken voor de algemene gezondheid, onder andere infectieziektebestrijding. De GGD NOG biedt gemeenten inzicht in de gezondheidssituatie van de inwoners van de gemeenten
Risicoprofiel laag (basispakket)

 

Leisurelands
Volledige naam Leisurelands B.V.
Vestigingsplaats Arnhem
Vorm Vennootschap
Wijze van belang Algemene vergadering
Openbaar belang Openbare toegankelijkheid dagrecreatieterrein Kievitsveld
prognose 1 jan. 2023 31 dec. 2023
Financieel belang van de gemeente € 6.705 € 6.705
Eigen vermogen van de verbonden partij € 77.432.000 € 79.700.000
Vreemd vermogen van de verbonden partij € 15.023.000 € 15.600.000
Financieel resultaat van de verbonden partij nog niet bekend
Gerealiseerde bijdrage aan de verbonden partij niet van toepassing
Gerealiseerde beleidsvoornemens Sterkte uitgangspositie behouden, intensieve samenwerking met partners, ontwikkeling duurzame exploitatie.
Risicoprofiel laag (basispakket)

 

Lucrato
Volledige naam Werkbedrijf Lucrato
Vestigingsplaats Apeldoorn
Vorm Gemeenschappelijke regeling: bedrijfsvoeringsorganisatie
Wijze van belang Lid dagelijks bestuur
Openbaar belang Het bieden van werkplekken, onder aangepaste omstandigheden binnen een beschutte werkomgeving, voor inwoners met een arbeidshandicap (sw- en beschut werk medewerkers). En het ondersteunen naar werk (re-integratie) van inwoners die onder de Participatiewet vallen.
1 jan. 2023 31 dec. 2023
Financieel belang van de gemeente € 400.000 € 406.902
Eigen vermogen van de verbonden partij € 3.113.000 € 3.034.000
Vreemd vermogen van de verbonden partij € 3.960.000 € 5.041.000
Financieel resultaat van de verbonden partij € 267.000
Gerealiseerde bijdrage aan de verbonden partij € 0
Gerealiseerde beleidsvoornemens Realiseren en vergroten uitstroomdoelstelling Participatiewet: - efficiënte inzet op begeleiden inwoners naar passende arbeidsplek. - expertise bieden voor de brede doelgroep die onder de participatiewet valt (maatwerk). De afgelopen jaren is de bijdrage substatineel lager uitgevallen van de verwachte bijdrage. Dit komt door vrijgevallen middelen en een betere december circulaire. Risico is wel dat de doelgroep die Lucrato moet bedienen steeds meer aandacht nodig heeft. Dit zien we ook terug komen in de cijfers. Vanuit het Rijk zijn er twee onderzoeksrapporten uitgezet over de haalbaarheid van werkleerbedrijven en Beschutwerk. Waardoor het tekort kan blijven ontstaan. De gemeenten en lucrato zetten samen een opdracht uit voor een onderzoek naar de financiele en kwalitatieve positie van werkleerbedrijf Lucrato. Zo kan er ook gekeken worden naar onbenutte kansen.
Risicoprofiel laag (basispakket)

 

Omgevingsdienst Veluwe Ijssel
Volledige naam Omgevingsdienst Veluwe Ijssel
Vestigingsplaats Apeldoorn
Vorm Gemeenschappelijke regeling: openbaar lichaam
Wijze van belang Lid dagelijks bestuur
Openbaar belang Uitvoering wettelijke milieutaken
1 jan. 2023 31 dec. 2023 (geprognotiseerd)
Financieel belang van de gemeente € -25.078,00 € -32.582,00
Eigen vermogen van de verbonden partij € -184.665,00 € -239.928,00
Vreemd vermogen van de verbonden partij € 1.691.081,00 € 2.339.305,00
Financieel resultaat van de verbonden partij € -239.928,00
Gerealiseerde bijdrage aan de verbonden partij € 933.537,00
Gerealiseerde beleidsvoornemens Uitvoering van wettelijke milieutaken. OVIJ vanaf 1 januari 2024 fuseren met de ODNV. OVIJ zal per die datum geliquideerd worden. Vanaf 1 januari 2024 gaan OVIJ en ODNV over in ODVeluwe.
Risicoprofiel laag (basispakket)

 

OMVV
Volledige naam Ontwikkelingsmaatschappij Vitale Vakantieparken B.V.
Vestigingsplaats Arnhem
Vorm Vennootschap
Wijze van belang Algemene vergadering
Openbaar belang Revitalisering vakantieparken
prognose 1 jan. 2023 31 dec. 2023
Financieel belang van de gemeente € 1.565 € 1.565
Eigen vermogen van de verbonden partij € 6.962.886 € 6.738.822
Vreemd vermogen van de verbonden partij € 35.975 € 16.046
Financieel resultaat van de verbonden partij € -309.748 € -224.064
Gerealiseerde bijdrage aan de verbonden partij € 21.558
Gerealiseerde beleidsvoornemens Het realiseren van een toekomstbestendig aanbod van vakantieparkeren, dat een sterke schakel vormt in het toeristisch-recreatieve aanbod van de Veluwe. Daarnaast het versterken van het organiserend vermogen op de Veluwe door samenwerking tussen overheden onderling. Kennis en ervaring verder ontwikkelen en delen met andere Gelderse regio's, andere Vitale Vakantieparken initiatieven, regio's, provincies en het Rijk.
Risicoprofiel laag (basispakket)

 

Plus OV
Volledige naam Basismobiliteit
Vestigingsplaats Lochem
Vorm Gemeenschappelijke regeling: bedrijfsvoeringsorganisatie
Wijze van belang Voorzitter bestuur
Openbaar belang Doelgroepen prettig en efficient vervoeren wanneer er geen vervoersalternatief is.
1 jan. 2023 31 dec. 2023
Financieel belang van de gemeente € 40.367 € 49.239
Eigen vermogen van de verbonden partij € 575.538 € 439.809
Vreemd vermogen van de verbonden partij € 4.631.140 € 1.934.294
Financieel resultaat van de verbonden partij € 951
Gerealiseerde bijdrage aan de verbonden partij € 1.492.390
Gerealiseerde beleidsvoornemens Nog niet bekend
Risicoprofiel laag (basispakket)

 

Regio Stedendriehoek
Volledige naam Gemeenschappelijke regeling regio Stedendriehoek
Vestigingsplaats Apeldoorn
Vorm Gemeenschappelijke regeling: openbaar lichaam
Wijze van belang Lid bestuur en lid regioraad
Openbaar belang Belangenbehartiging op gebied van ruimtelijke ordening en landschapsontwikkeling, volkshuisvesting, sociaaleconomische ontwikkeling en arbeidsvoorziening, verkeer en vervoer, milieu, onderwijs en welzijn en recreatie.
1 jan. 2023 31 dec. 2023
Financieel belang van de gemeente € 11.333 € 11.333
Eigen vermogen van de verbonden partij € 146.672 € 261.138
Vreemd vermogen van de verbonden partij € 608.883 € 713.679
Financieel resultaat van de verbonden partij € 261.138
Gerealiseerde bijdrage aan de verbonden partij € 141.436
Gerealiseerde beleidsvoornemens Een slagvaardige regionale netwerkorganisatie die vanuit gezamenlijk eigenaarschap op zowel bestuurlijk als ambtelijk niveau en samen met de Board en bovenregionale partners werkt aan het lange termijnperspectief van de regio.
Risicoprofiel laag (basispakket)

 

Streekarchief
Volledige naam Streekarchief Epe, Hattem en Heerde
Vestigingsplaats Epe
Vorm Gemeenschappelijke regeling: centrumgemeente
Wijze van belang Voorzitter en plaatsvervangend lid
Openbaar belang Het beheer van de oude openbare archieven en het toezicht op het beheer van de nieuwe archieven.
1 jan. 2023 31 dec. 2023
Financieel belang van de gemeente € 0 € 0
Eigen vermogen van de verbonden partij € 0 € 0
Vreemd vermogen van de verbonden partij € 0 € 0
Financieel resultaat van de verbonden partij € 0
Gerealiseerde bijdrage aan de verbonden partij € 0
Gerealiseerde beleidsvoornemens Het beheer van de oude openbare archieven en het toezicht op het beheer van de nieuwe archieven.
Risicoprofiel laag (basispakket)

 

Tribuut
Volledige naam Tribuut Belastingsamenwerking
Vestigingsplaats Epe
Vorm Gemeenschappelijke regeling: bedrijfsvoeringsorganisatie
Wijze van belang Vice voorzitter bestuur
Openbaar belang Het uitoefenen van de gemeenschappelijke belastingen en Wet waardering onroerende zaken
1 jan. 2023 31 dec. 2023
Financieel belang van de gemeente € 98.143 € 65.957
Eigen vermogen van de verbonden partij € 947.177 € 714.099
Vreemd vermogen van de verbonden partij € 1.106.368 € 1.006.436
Financieel resultaat van de verbonden partij € 647.173 € 621.503
Gerealiseerde bijdrage aan de verbonden partij € 634.249 € 845.512
Gerealiseerde beleidsvoornemens Benchmarken kosten, implementatie toetreding gemeente Brummen, inrichten samenwerkende objectenregistratie, meer datagericht werken en betere communicatie vanuit Tribuut.
Risicoprofiel laag (basispakket)

 

Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland
Volledige naam Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland
Vestigingsplaats Apeldoorn
Vorm Gemeenschappelijke regeling: openbaar lichaam
Wijze van belang Lid algemeen bestuur
Openbaar belang De VNOG werkt samen met gemeenten aan veiligheid, door zich sterk te maken voor kwaliteit en efficiency van de brandweerzorg, geneeskundige hulpverlening, bevolkingszorg, crisisbeheersing en rampenbestrijding. Dit als met als doel: 'veilig en gezond, wonen, werken en recreëren'.
1 jan. 2023 31 dec. 2023
Financieel belang van de gemeente € 703.351 € 770.612
Eigen vermogen van de verbonden partij € 17.323.913 € 18.989.958
Vreemd vermogen van de verbonden partij € 35.566.035 € 23.976.940
Financieel resultaat van de verbonden partij € 2.831.788
Gerealiseerde bijdrage aan de verbonden partij € 2.078.000
Gerealiseerde beleidsvoornemens Brandweer, GHOR en Crisisbeheersing zijn altijd in actie gekomen als er een beroep op werd gedaan. Crisisbeheersing heeft de ondersteuning bij Oekraïne-/vluchtelingencrisis voortgezet. Het regionaal crisisplan is geactualiseerd. De samenwerking met Duitsland is verder uitgebouwd. De bouw van de nieuwe brandweervoertuigen is gestart.
Risicoprofiel gemiddeld (pluspakket)

 

Vitens
Volledige naam Vitens N.V.
Vestigingsplaats Zwolle
Vorm Vennootschap
Wijze van belang Algemene vergadering
Openbaar belang Zorgen voor betrouwbaar, betaalbaar en beschikbaar drinkwater, voor nu en later.
1 jan. 2023 31 dec. 2023
Financieel belang van de gemeente € 35.000 € 35.000
Eigen vermogen van de verbonden partij € 649.500.000 € 677.700.000
Vreemd vermogen van de verbonden partij € 0 € 0
Financieel resultaat van de verbonden partij € 27.200.000
Gerealiseerde bijdrage aan de verbonden partij Niet van toepassing
Gerealiseerde beleidsvoornemens Het jaar 2023 kenmerkt zich door heftige weersextremen, als het warmste en natste jaar ooit gemeten. De impact van klimaatverandering wordt steeds duidelijker en het belang van de strategie 'Elke druppel duurzaam' en de ontwikkeling naar een duurzame drinkwatervoorziening steeds urgenter. Grootste uitdaging in het realiseren voor de strategie is voldoende vergunningsruimte voor drinkwaterwinning, wat in 2023 een probleem was. Daarnaast konden door een gebrek aan mankracht en middelen bij aannemers aansluitingen niet tijdig gerealiseerd worden. Vitens doet haar best om deze situaties te verbeteren en in de toekomst te voorkomen. Operationeel was 2023 een stabiel jaar. Het programma SAP & Transformatie werd afgerond en financieel gezien werd het begrote bedrijfsresultaat nagenoeg gerealiseerd.
Risicoprofiel laag (basispakket)

7 | Grondbeleid

7.2 Grondbeleid in Epe

Terug naar navigatie - 7.2 Grondbeleid in Epe

Het grondbeleid heeft een grote invloed op en samenhang met de realisatie van het collegeakkoord en de volgende programma’s in de programmabegroting:

  • Ruimte en wonen (programma 5)
  • Bedrijvigheid (programma 9).

 

De gemeente Epe voert een facilitair grondbeleid. Daarbij volgt de gemeente de ontwikkelingen eerder dan dat ze die initieert. De gemeente speelt in op particuliere initiatieven, zonder zelf de beschikking te verkrijgen over de grond. Hierbij heeft de gemeente een voorwaardenscheppende rol door middel van de structuurvisie en het bestemmingsplan. Marktpartijen verwerven en exploiteren de grond. De risico's voor de gemeente bij facilitair grondbeleid zijn minimaal; de gemeente koopt geen grond en het ontwikkelrisico ligt bij een private partij. 
De gemeente Epe beschikt over een voorraad aan (eigen) grond, door (actief) verwerven of doordat de grond (historisch) al in eigendom bij de gemeente was, die kan worden ontwikkeld. Voorbeelden hiervan zijn: Eekterveld IV Vaassen, Zuukerschool in Zuuk en ’t Slath in Epe. Deze ontwikkelingen zijn in voorbereiding en zullen in de grondexploitaties  worden opgenomen. Voor deze ontwikkelingen geldt  dat  de kavel als bouwterrein  worden uitgegeven voor verkoop nadat ze bouwrijp zijn gemaakt.  In 2023 zijn gronden uitgegeven, bijvoorbeeld Hoge Weerd (eigen ontwikkeling) en Oosterhof Zuid (anterieure overeenkomst). 

In 2024 wordt een geactualiseerde nota Grondbeleid aan de raad aangeboden.

7.3 Grondexploitaties

Terug naar navigatie - 7.3 Grondexploitaties

7.3.1     Voortgang van de exploitaties

Kweekweg VI Epe
In 2022 is het laatste perceel bedrijfsterrein verkocht. De verwachting is dat dit plan in 2025 kan worden afgesloten.
    

De Pirk-Noord Vaassen
Van de 74 geplande woningen in dit plan zijn er 66 opgeleverd. In het eerste kwartaal 2024 worden de laatste 8 woningen opgeleverd.

 

Hoge Weerd Epe
De sociale huurwoningen zijn gerealiseerd en de twee-onder-een-kapwoningen worden in 2024 opgeleverd.

 

Klaarbeek Epe
Dit plan actieve plan kan worden afgesloten in 2023, de openbare ruimte is in 2023 geleverd aan de gemeente. In het passieve plan is nog geld beschikbaar voor de afronding van de openbare weg en openbaar groen.

 

Oosterhof -Zuid

De grond exploitatie is vastgesteld in 2023. Er worden 87 woningen gerealiseerd. In 2024 begint de bouw van de eerste fase. 

 

Aankomende exploitaties

  • Het plan 't Slath (woningbouw) is in voorbereiding;
  • Het plan Zuukerschool (woningbouw) is in voorbereiding;
  • Het plan Eekterveld IV (bedrijventerrein) is in voorbereiding.

 

7.3.2 Parameters grondexploitatiebegrotingen
Bij de actualisatie van de grondexploitatiebegrotingen per 31 december 2023 van de plannen van het grondbedrijf zijn de volgende parameters gehanteerd:
•    Kostenstijging        = 2% per jaar
•    Opbrengstenstijging    = bedrijfsterrein: 0% per jaar, bouwterrein voor woningen: 0%
•    Rekenrente            = 0,53% per jaar

 

7.3.3 Voortgang van de plannen

  • Kweekweg VI Epe
    In dit plan is in 2022 het laatste perceel bedrijfsterrein verkocht.  De verwachting is dat in 2025 de laatste aanpassingen aan de openbare ruimte klaar zijn.

  • De Pirk-Noord Vaassen
    Voor dit plan is in 2007 een anterieure overeenkomst gesloten met De Pirk BV. Van de 74 woningen zijn er 66 opgeleverd. In 2021 is overeenstemming bereikt voor de verwerving van de laatste percelen ter afronding van het plan. 1e kwartaal 2024 wordt het laatste blok opgeleverd. 

  • Hoge Weerd Epe
    In december 2021 is hiervoor een grondexploitatie vastgesteld. De ontwikkeling van 24 sociale huurwoningen is in 2023 afgerond en 4 seniorenwoningen worden opgeleverd in 2024.

  • Klaarbeek Epe
    Het actieve deel van het  plan kan worden afgesloten in 2023.

  • Oosterhof Zuid
    Voor dit plan is in  2021 een ontwikkelovereenkomst gesloten in 2023 is een addendum toegevoegd. Start bouw van de  87 woningen in 2024. Zodra het eerste deel wordt opgeleverd en het fietspad kan worden verlegd, wordt de nog te leveren grond verkocht.

 

 

7.3.3 Tussentijdse winst- en verliesnemingen

Met zekerheid in de plannen gerealiseerde winsten moeten (op grond van voorschriften) tussentijds worden overgeboekt naar de reserve bouwgrondexploitatie. Op 31 december 2023 zijn de volgende tussentijdse winsten overgeboekt naar de reserve bouwgrondexploitatie:

 

Plan Winst-/verliesneming
per 30-06-2023
Winst-/verliesneming
per 31-12-2023
Totaal tussentijdse
winst-/verliesneming 2023
Hoge Weerd Epe € 36.891 € 35.249 € 72.140
Kweekweg VI Epe € 16.668 -€ 1.394 € 15.274 
De Pirk-Noord Vaassen  € 29.837 - € 11.645 € 18.192
Oosterhof Zuid € 0 - € 47.383 - € 47.383
Klaarbeek, Epe  - € 103   - € 4.403  - € 4.506 

De winsten en verliezen worden verrekend met de reserve bouwgrondexploitatie, waarbij verliezen direct worden genomen.

Plan Klaarbeek is per 31-12-2023 voor het actieve deel afgesloten.

 

7.3.4 Cijfers geactualiseerde grondexploitatiebegrotingen

In onderstaande tabel zijn de belangrijkste cijfers weergegeven van de grondexploitatiebegrotingen per 31 december 2023.

  Plan

 boekwaarde
31-12-2023*

verwacht eind-
resultaat grexen*

jaar
afsluiting plan

Hoge Weerd

+ € 403.185 + € 156.273 2025

De Pirk-Noord

+ € 13.903 - € 12.768 2024

Kweekweg VI

+ € 8.916 + € 2.434 2025

Oosterhof Zuid

- € 5.864 - € 46.454  2027 

Klaarbeek

€ 0 € 0 2023

*     min (-) = nadelig; plus (+) = voordelig

De reeds tussentijds genomen winst- en verliesnemingen zijn meegenomen bij het bepalen van de verwachte eindresultaten.

7.4 Aan- en verkopen van gronden en opstallen

Terug naar navigatie - 7.4 Aan- en verkopen van gronden en opstallen

 

 

 

7.4.1     Aankopen
In 2023 is 67 m2 openbaar groen aangekocht voor de ontwikkeling van het centrum Vaassen. 

 

 

7.4.2     Verkopen
In 2023 is voor de grondexploitaties geen grond verkocht.

Grondverkoop als gevolg van de anterieure overeenkomsten:
•    woningbouw           2.852 m²

Overige grondverkopen:

•    nutsvoorzieningen  140 m²
•    snippergroen             181 m²

 

7.5 Reserve bouwgrondexploitatie

Terug naar navigatie - 7.5 Reserve bouwgrondexploitatie

7.5.1 Reserve bouwgrondexploitatie

Voor het afdekken van de risico’s van de bouwgrondexploitatie is een reserve bouwgrondexploitatie gevormd. Het te hanteren model voor het berekenen van de reserve bouwgrondexploitatie is opgenomen in de Nota Grondbeleid 2013. 

De benodigde reserve bouwgrondexploitatie bedraagt per 31 december 2023 € 1.649.286. De werkelijke stand van de reserve bouwgrondexploitatie bedraagt per 31 december 2023 € 2.443.048 en is dus voldoende voor het afdekken van de risico’s van de bouwgrondexploitatie. 

8 | Wet open overheid (Woo)

8.1 Inleiding

Terug naar navigatie - 8.1 Inleiding

Per 1 mei 2022 is de Woo (wet open overheid) in gegaan als vervanging van de Wob (wet openbaarheid bestuur). Het eerste deel van de wet gaat over de passieve openbaarmaking. Hiermee wordt bedoeld dat informatie opgevraagd kan worden via een Woo-verzoek. In 2023 zijn er 42 van die verzoeken behandeld.

 

Het tweede deel van de wet gaat over de actieve publicatie van bepaalde soorten documenten. In de wet zijn daarvoor 17 informatiecategorieën genoemd. Daarvan zijn er 4 bepaald die als eerste aan de beurt komen. Hoewel dat nog niet wettelijk verplicht is, publiceert Epe deze nu al. Dit past bij het collegebesluit om zo transparant mogelijk te zijn en daarom meer en eerder, dan wettelijk verplicht is, te publiceren. 
Voor de publicatie van de behandelde Woo-verzoeken en de afgesloten convenanten heeft Epe als pilot samen met 2 andere gemeenten en 2 leveranciers een unieke oplossing bedacht om gegevens vanuit het zaaksysteem te kunnen publiceren met minimale handelingen (zie Woo-publicaties van Gemeente Epe).


Via een koppeling wordt deze informatie ook gepubliceerd op Woogle (zie Woogle Wooverheid) en in 2024 ook op de verplichte landelijke Woo-index.
Daarmee loopt Epe voor op veel andere gemeenten.