Opzet van de perspectiefnota
De perspectiefnota is in de planning en control cyclus het document waarin de maatschappelijke, bestuurlijke en financiële ontwikkelingen geschetst worden in relatie tot de begroting. Het gaat om ontwikkelingen die actie verlangen bij de nieuwe programmabegroting of waarvoor op termijn actie nodig is, zowel inhoudelijk als financieel. Op basis van deze ontwikkelingen kan de raad richtinggevende uitspraken doen voor de opzet en invulling van de programmabegroting die door het college wordt opgesteld.
De perspectiefnota wordt aangeboden in de vorm van een rapportage.
Raads- en coalitieakkoord versus perspectiefnota
De kern van het politiek handelen is de uitwerking van het raads- en coalitieakkoord in het collegeprogramma. Deze akkoorden geven een verdere invulling aan en uitwerking van de visie en ambities van de gemeente in de betreffende bestuursperiode. Met deze akkoorden geven de partijen aan welke speerpunten van beleid voor de betreffende raadsperiode van belang zijn. Via het collegeprogramma vindt er een nadere concretisering plaats naar de activiteiten en de aanpak. Zo nodig geeft het college bij de perspectiefnota aan welke elementen een nadere kaderstelling behoeven. De activiteiten uit het collegeprogramma worden opgenomen in de programmabegroting waarin het te ontwikkelen en uit te voeren beleid in meerjarenperspectief beschreven staat. Afhankelijk van wet- en regelgeving, het financiële perspectief en de personele capaciteit kunnen zaken aangepakt worden en kan er ingespeeld worden op actuele zaken als die zich voordoen.
In het raads- en coalitieakkoord voor 2022-2026 is opgenomen om na 2 jaar een tussenevaluatie te laten plaatsvinden gericht op de voortgang en of de activiteiten leiden tot de gewenste effecten. De resultaten zijn naar verwachting voor de zomer 2023 beschikbaar. Zonodig kan er bijstelling plaatsvinden aan de hand van de actualiteit. Dit kan dan ook de begroting raken.
Doorlichting/herijking begroting (inhoudelijk en financieel)
In het coalitieakkoord is opgenomen dat er een doorlichting/herijking van de begroting zal plaatsvinden. Deze activiteit start dit jaar. Uitwerking vindt plaats aan de hand van een plan van aanpak. Resultaat zal zijn dat inzicht ontstaat in alle activiteiten die de gemeente uitvoert en welke keuzemogelijkheden hierin zijn. In de begroting is een financiële taakstelling van € 2 mln. als resultaat opgenomen. Deze taakstelling moet worden gerealiseerd door het maken van keuzes en het stellen van prioriteiten. Dit zal van invloed zijn op de invulling van de (meerjaren)begroting vanaf 2026.
Kader voor opstellen Perspectiefnota en programmabegroting 2025-2028.
Gelet op de doorlichting/herijking van de begroting en de tussenevaluatie van het raads- en coalitieakkoord heeft het college bij het opstellen van deze perspectiefnota en voor het proces ‘nieuw beleid’ voor de komende begroting 2025-2028 aanvullend het volgende kader gehanteerd.
Uitgangspunt is dat er alleen nieuw beleid wordt opgenomen als:
- er een aantoonbare wettelijke verplichting is
- het aantoonbaar een ‘bedrijfskritische’ activiteit is
- het aantoonbaar noodzakelijk is gelet op de uitvoering van het collegeprogramma Resultaat zal zijn een beleidsarme begroting 2025-2028.